A nutellás habtortácskákat Stahl Judit „Végre otthon!” című könyvének egyik receptje inspirálta. Ő nagyban, kapcsos tortaformában készítette el ezt a pofonegyszerű, de annál finomabb édességet. Én még egyet csavartam rajta és – hogy még a tortaformából való kioperálással se kelljen bíbelődni – eleve kiadagoltam az egyszemélyes kis szufléformákba. Így nincs más teendő, mint jókedvűen kikanalazni és mosolyogni egy nagyot.
- 10 dkg vaj
- 20 dkg csokis keksz (legjobb a csokidarabos, omlós keksz, kinek-kinek a kedvenc fajtája)
- 20 dkg jó minőségű tejcsokoládé
- 20 dkg jó minőségű tejcsokoládé
- 20 dkg legalább 70%-os étcsokoládé
- 20 dkg Nutella
- 6 dl tejszín
- még egy kis vaj a formák kikenéséhez.
- Elkészítés:
Vékonyan vajazz ki négy szufléformát. A 10 dkg vajat olvaszd fel mikróban, vagy tűzhelyen, majd tedd félre, hogy kihűljön. Aprítógépben daráld meg a csokis kekszet (ha nincs géped, használhatsz mozsarat is, csak bírd izommal...) A kekszmorzsát keverd el az olvasztott vajjal, majd ezt a masszát oszd el egyformán a négy szufléformába. Nyomkodd a keveréket egyenletesen a formák aljába: ez lesz a tortácska tésztája.
A tej- és étcsokit apró darabokra tördelve, enyhe gőz fölött, kis részletekben olvaszd folyósra. (Biztosan tudod, de nem árt az ismétlés: vegyél egy láboskát és egy éppen beleillő keverőtálat. A lábosba éppen csak annyi vizet tölts, amennyibe még nem lóg bele a keverőtál alja. A vizet forrald fel, majd tedd a lángot takarékra és a vizet éppen csak gyöngyöztesd. Illeszd a lábosba keverőtálat és a csokit lassan, apránként adagolva és folyamatosan kevergetve olvaszd fel.) Keverd a felolvasztott csokihoz a Nutellát és tedd félre a tálat, hogy a keverék kihűlhessen. Amíg hűl a csokis massza, verj lágy habot a tejszínből. Amikor ezzel megvagy, a habba egy lyukas fakanállal lassan, finoman (nehogy összetörd a tejszínhabot) forgasd bele a Nutellás-csokis keveréket.
Az így elkészült habkrémmel töltsd meg a szufléformákat, majd tedd őket a hűtőbe legalább 1-2 órára – de még jobb, ha egy egész éjszakát hagyod a hidegen. Persze ezt nehéz lesz kivárni...
No comments:
Post a Comment