A krémsajtos brownie régóta nagy kedvencem – minden
brownie-fajta közül ezt szeretem a legjobban. Többféle receptjét is ismerem:
készítettem már a Chefparade Csokiműhely csokoládés tanfolyamán és persze
számtalanszor megcsináltam a Nigella Lawson legendás házi istennős könyvében
szereplő verziót is.
Az alábbi a saját változatom. Imádom, ahogyan a
gazdag, krémes csokoládérengetegbe harapva egyszer csak megízlelem a könnyű,
fanyar krémsajtréteget, miközben nagyon halványan, a háttérben „megszólal” egy
kevéske friss citromíz.
Hozzávalók:
- 225 g kiváló minőségű étcsokoládé, kisebb darabokra
törve (én étcsokoládépasztillákat használok, mert könnyű adagolni és pontosan
ki lehet mérni a szükséges mennyiségeket - pl. a Culinarisban kapható, kilós kiszerelésben)
- 150 g puha vaj, szintén kisebb darabokra vágva
- 3 db tojás
- 125 g barnacukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 50 g liszt
- ¼ teáskanál só
- 100 g hideg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
- egy fél citrom héja (legjobb a kezeletlen citrom, mert
ennek nem viaszos a héja)
- valódi kakaópor a tetejére a szóráshoz
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Bélelj ki egy kb. 22 cm
oldalhosszúságú, négyzet alakú (vagy egy közepes méretű, téglalap alakú) tepsit
sütőpapírral.
Gyenge gőz fölött egy kis keverőtálban folyamatos keverés
mellett olvaszd össze az étcsokoládét és a vajat. Ha már egynemű, vedd le a
tálat a gőz fölül és tedd félre a keveréket hűlni.
Egy nagyobb keverőtálban kézimixerrel verd fel alaposan
a tojásokat a barnacukorral és a vaníliakivonattal. Ha már könnyed és habos,
válts fakanálra és keverd hozzá a lisztet és a sót. Reszeld bele egy fél citrom
héját és azt is forgasd a keverékbe.
Ezután add hozzá a langyosra hűlt vajas étcsokoládét és
óvatosan keverd össze.
Öntsd a keverék felét a sütőpapírral bélelt tepsibe és
egy spatulával simítsd el egyenletesre. Most vedd elő a hűtőből a krémsajtot és
egy késsel vágj vékony kis szeletkéket, „felhőcskéket” a brownie tetejére. A
krémsajtfelhők borítsák be szinte teljesen a süteményt, de ügyelj rá, hogy ne
alkossanak vaskos réteget. Ha ezzel megvagy, finoman rácsorgatva takard be a
maradék brownie-tésztával.
Ezután már mehet is a brownie a sütőbe. Körülbelül 17-20
perc alatt sül meg. Akkor jó, ha a sütőből kivéve úgy tűnik, mintha még nem
lenne teljesen kész és mindössze egy-két helyen repedt meg a teteje – ilyenkor lesz
a belseje igazán krémes. (Fontos, hogy a brownie-t soha ne süsd túl, mert
kiszáradhat.)
Hagyd a tepsiben langyosra hűlni, majd szitálj a tetejére
kakaóport. Hidegen könnyebben szeletelhető, de az igazat megvallva, én soha nem
tudom megvárni, amíg kihűl...
No comments:
Post a Comment