Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Habos-diós rácsos linzer



A képek karácsonyi díszítése és hangulata ne tévesszen meg senkit! Nem feltétlenül karácsonyi sütemény ez a finom diós linzer – bármilyen alkalomra (sőt, különösebb alkalom nélkül is) elkészíthető és olyan finom, hogy biztosan sikeres lesz.

A recept nagymamámtól származik, mindig is ez volt az egyik kedvenc sütim tőle. Fogadjátok szeretettel!

Hozzávalók egy 20x35 cm-es tepsibe való mennyiséghez:

a tésztához:
- 30 dkg simaliszt
- fél csomag sütőpor
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve

a töltelékhez:
- baracklekvár a tészta megkenéséhez
- 15 dkg porcukor
- 2-3 tojás sárgája és fehérje, különválasztva (a mennyiség függ a tojások méretétől)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg darált dió.

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyúrd össze, dolgozd ki jól és tedd félre pihenni, amíg a diós töltelék elkészül.
A töltelékhez való porcukrot keverd ki a tojássárgákkal. Egy másik tálban robotgéppel verd kemény habbá a tojásfehérjéket (ha netán van kéznél még 1-2 tojás fehérje, nyugodtan tedd hozzá, mert minél több habot készítesz, annál szebb, „párnásabb” lesz a töltelék). Kanalanként, felváltva keverd a cukros-tojássárgás masszához a vaníliás cukrot és a darált diót, illetve a tojásfehérjehabot. Óvatosan forgasd bele a masszába a fehérjehabot, nehogy összetörd!

Ha ezzel megvagy, oszd két részre a tésztát: az egyiket nyújtsd ki akkorára, amit szépen belesimíthatsz a tepsibe, majd helyezd is bele. Kend meg vékonyan lekvárral (nagymamám baracklekvárt szokott használni, de ugyanolyan jó egy pikánsabb ízű változat is, mint például a ribizli, de akár málnalekvárral is jó).
Ezután öntsd-kanalazd rá a habos-diós tölteléket, majd a tészta másik feléből sodorj vékony rudakat és ezekkel rácsozd be a sütemény tetejét úgy, hogy átlósan és egymásra merőlegesen a töltelék tetejére fekteted (nekem picit puha lett a töltelékem, mert nem volt olyan sok tojásfehérjém, ezért a rácsok lesüllyedtek egy kicsit – ez persze az ízélményt semmiben nem befolyásolja...).

Ha készen vagy, helyezd a tepsit a forró sütőbe 20-25 percre. Figyelj oda, hogy meg ne égjen a tojáshab a tetején, ezért ha kell, félidőben csökkentsd a hőfokot. Arra is ügyelj, hogy ne süsd túl, különben száraz lesz a töltelék.

Ha kész, kapcsold ki a sütőt, nyisd résnyire az ajtaját és hagyd a süteményt benne, hogy fokozatosan hűljön le – különben leereszt a „paplan” a tetején.

Nem olyan ijesztő az elkészítése, mint elsőre tűnik – igaz, kicsit ki kell tapasztalni, hiszen ahány sütő, annyiféleképpen süt. Azt javaslom, hogy először készítsd el csak magadnak, és amikor rájöttél, mi a pontos hőfok és sütési idő a te esetedben, akkor vedd fel a repertoárra. 
További jótanács, hogy ennél a süteménynél ne használd a légkeverés funkciót, mert kiszárítja a tojáshabot: inkább a hagyományos alsó-felső sütési módot válaszd.
Végül egy megjegyzés: a fenti mennyiség éppen elegendő volt egy nagyobb és két kisebb kerek piteformába - ez utóbbiakat láthatod a képeken.




No comments:

Post a Comment