A képek karácsonyi díszítése és hangulata ne tévesszen meg
senkit! Nem feltétlenül karácsonyi sütemény ez a finom diós linzer – bármilyen
alkalomra (sőt, különösebb alkalom nélkül is) elkészíthető és olyan finom, hogy
biztosan sikeres lesz.
A recept nagymamámtól származik, mindig is ez volt az
egyik kedvenc sütim tőle. Fogadjátok szeretettel!
Hozzávalók egy 20x35 cm-es tepsibe való mennyiséghez:
a tésztához:
- 30 dkg simaliszt
- fél csomag sütőpor
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
a töltelékhez:
- baracklekvár a tészta megkenéséhez
- 15 dkg porcukor
- 2-3 tojás sárgája és fehérje, különválasztva (a mennyiség
függ a tojások méretétől)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg darált dió.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyúrd össze, dolgozd ki jól és tedd
félre pihenni, amíg a diós töltelék elkészül.
A töltelékhez való porcukrot keverd ki a tojássárgákkal.
Egy másik tálban robotgéppel verd kemény habbá a tojásfehérjéket (ha netán van
kéznél még 1-2 tojás fehérje, nyugodtan tedd hozzá, mert minél több habot
készítesz, annál szebb, „párnásabb” lesz a töltelék). Kanalanként, felváltva
keverd a cukros-tojássárgás masszához a vaníliás cukrot és a darált diót,
illetve a tojásfehérjehabot. Óvatosan forgasd bele a masszába a fehérjehabot,
nehogy összetörd!
Ha ezzel megvagy, oszd két részre a tésztát: az egyiket
nyújtsd ki akkorára, amit szépen belesimíthatsz a tepsibe, majd helyezd is
bele. Kend meg vékonyan lekvárral (nagymamám baracklekvárt szokott használni, de
ugyanolyan jó egy pikánsabb ízű változat is, mint például a ribizli, de akár
málnalekvárral is jó).
Ezután öntsd-kanalazd rá a habos-diós tölteléket, majd a
tészta másik feléből sodorj vékony rudakat és ezekkel rácsozd be a sütemény
tetejét úgy, hogy átlósan és egymásra merőlegesen a töltelék tetejére fekteted
(nekem picit puha lett a töltelékem, mert nem volt olyan sok tojásfehérjém,
ezért a rácsok lesüllyedtek egy kicsit – ez persze az ízélményt semmiben nem
befolyásolja...).
Ha készen vagy, helyezd a tepsit a forró sütőbe 20-25
percre. Figyelj oda, hogy meg ne égjen a tojáshab a tetején, ezért ha kell,
félidőben csökkentsd a hőfokot. Arra is ügyelj, hogy ne süsd túl, különben
száraz lesz a töltelék.
Ha kész, kapcsold ki a sütőt, nyisd résnyire az ajtaját
és hagyd a süteményt benne, hogy fokozatosan hűljön le – különben leereszt a „paplan”
a tetején.
Nem olyan ijesztő az elkészítése, mint elsőre tűnik –
igaz, kicsit ki kell tapasztalni, hiszen ahány sütő, annyiféleképpen süt. Azt
javaslom, hogy először készítsd el csak magadnak, és amikor rájöttél, mi a
pontos hőfok és sütési idő a te esetedben, akkor vedd fel a repertoárra.
További jótanács, hogy ennél a süteménynél ne használd a légkeverés funkciót,
mert kiszárítja a tojáshabot: inkább a hagyományos alsó-felső sütési módot válaszd.
Végül egy megjegyzés: a fenti mennyiség éppen elegendő volt egy nagyobb és két kisebb kerek piteformába - ez utóbbiakat láthatod a képeken.
No comments:
Post a Comment