Nem nagyon ismerek olyat, aki ne szeretné ezt a
végtelenül egyszerű, de nagyon finom, krémes-kávés olasz desszertet. A tiramisu
ráadásul igazi ász: kezdőknek is biztos siker, hiszen nem kell gyúrni, sütni és
egyáltalán semmi olyat, ami lehetőséget adhatna a hibázásra. Ellenben
ezerféleképp variálható, nyáron friss gyümölcsökkel, télen sok csokival – vagy
mint ez esetben, gesztenyével.
Receptemmel azoknak szeretnék kedvezni, akik még mindig
tipródnak, milyen édességet készítsenek karácsonyra, ám sem idejük, sem
energiájuk nincs már egy komolyabb sütemény elkészítésébe belevágni. A
gesztenyepürétől a már jól ismert tiramisu igazi ünnepi finomsággá válik,
érdemes egyszer kipróbálni így is!
- 3 tojás
- 50 g cukor
- 250 g mascarpone
- 80 g felengedett gesztenyemassza
- 1 csomag babapiskóta
- 1 nagy csésze erős feketekávé
- 1 löttyintésnyi kávés krémlikőr (pl. Bailey’s)
- a tetejére cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
Válaszd szét a tojások sárgáját és a fehérjét egy-egy
keverőtálba. A sárgákat keverd ki habosra a cukorral. Dolgozd óvatosan össze a
mascarponéval és a puha, villával morzsásra tört (esetleg krumplinyomón átnyomott) gesztenyemasszával.
A másik tában verd fel kemény habbá a tojásfehérjéket,
majd kanalanként, finom mozdulatokkal – hogy össze ne törd a habot – forgasd
bele a gesztenyés-mascarponés krémbe. Ha megvagy, letakarva tedd a masszát a
hűtőbe.
Főzz egy nagy csésze jó erős kávét és önts hozzá egy kis
krémlikőrt. Öntsd át egy csőrös kiöntőbe.
A babapiskóták felét fektesd egy szép, tálalásra is
alkalmas üvegtál aljára és óvatosan locsold meg a likőrös kávéval.
Vigyázz, hogy ne áztasd el nagyon őket!
Vedd elő a hűtőből a gesztenyés mascarpone-krémet és fedd
be a felével a piskótákat. Ezután következzen még egy réteg babapiskóta, amit
ugyanúgy megöntözöl a kávéval (próbáld vékony sugárban, csak a piskótákra
önteni, és inkább várj az újabb löttyintés előtt, hogy beszívódjon).
Ha kész, takard be a maradék mascarponéval és mehet a
hűtőbe. Tálalás előtt a tetejét bőven szórd meg cukrozatlan kakaóporral.
No comments:
Post a Comment