Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Gesztenyés tiramisu




Nem nagyon ismerek olyat, aki ne szeretné ezt a végtelenül egyszerű, de nagyon finom, krémes-kávés olasz desszertet. A tiramisu ráadásul igazi ász: kezdőknek is biztos siker, hiszen nem kell gyúrni, sütni és egyáltalán semmi olyat, ami lehetőséget adhatna a hibázásra. Ellenben ezerféleképp variálható, nyáron friss gyümölcsökkel, télen sok csokival – vagy mint ez esetben, gesztenyével.

Receptemmel azoknak szeretnék kedvezni, akik még mindig tipródnak, milyen édességet készítsenek karácsonyra, ám sem idejük, sem energiájuk nincs már egy komolyabb sütemény elkészítésébe belevágni. A gesztenyepürétől a már jól ismert tiramisu igazi ünnepi finomsággá válik, érdemes egyszer kipróbálni így is!


 Hozzávalók:

- 3 tojás
- 50 g cukor
- 250 g mascarpone
- 80 g felengedett gesztenyemassza
- 1 csomag babapiskóta
- 1 nagy csésze erős feketekávé
- 1 löttyintésnyi kávés krémlikőr (pl. Bailey’s)
- a tetejére cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

Válaszd szét a tojások sárgáját és a fehérjét egy-egy keverőtálba. A sárgákat keverd ki habosra a cukorral. Dolgozd óvatosan össze a mascarponéval és a puha, villával morzsásra tört (esetleg krumplinyomón átnyomott) gesztenyemasszával.

A másik tában verd fel kemény habbá a tojásfehérjéket, majd kanalanként, finom mozdulatokkal – hogy össze ne törd a habot – forgasd bele a gesztenyés-mascarponés krémbe. Ha megvagy, letakarva tedd a masszát a hűtőbe.

Főzz egy nagy csésze jó erős kávét és önts hozzá egy kis krémlikőrt. Öntsd át egy csőrös kiöntőbe.
A babapiskóták felét fektesd egy szép, tálalásra is alkalmas üvegtál aljára és óvatosan locsold meg a likőrös kávéval. Vigyázz, hogy ne áztasd el nagyon őket!

Vedd elő a hűtőből a gesztenyés mascarpone-krémet és fedd be a felével a piskótákat. Ezután következzen még egy réteg babapiskóta, amit ugyanúgy megöntözöl a kávéval (próbáld vékony sugárban, csak a piskótákra önteni, és inkább várj az újabb löttyintés előtt, hogy beszívódjon).
Ha kész, takard be a maradék mascarponéval és mehet a hűtőbe. Tálalás előtt a tetejét bőven szórd meg cukrozatlan kakaóporral.






No comments:

Post a Comment