E torta története egy többfelvonásos drámának
indult, de végül hatalmas közönségsiker lett. Egy héten belül kétszer sütöttem
meg, kísérleteztem vele, éjszakákon át tökéletesítgettem, hogy Bori barátnőmet
a lehető legjobb változatával lephessem meg a születésnapjára. Azt hiszem, ez
sikerült – azért is került fel ide a recept, annak ellenére, hogy a nagy
igyekezetben természetesen nem készítettem róla rendes fotókat, csupán a
telefonommal kaptam le.
A sütemény tulajdonképpen egy kis fehércsokival
turbózott répatorta, tetején könnyed, citromos mascarpone-felhővel. Elkészíteni
nagyon egyszerű, ám már most szólok, hogy két estés – avagy egy egész napos –
projektre számíts, mert a tortát egyrészt órákon át kell sütni, másrészt utána
teljesen ki kell hűteni, mielőtt rákerül a krém a tetejére. Én ezért úgy
csináltam, hogy egyik este megsütöttem a tortát, majd másnap este fejeztem be a
krém összekeverésével és felrakásával.
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
- 250 g finomliszt
- 175 g barnacukor
- 175 g porcukor
- 50 ml tejszín
- 75 g kókuszreszelék
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál só
- 300 g reszelt sárgarépa
- 2 db narancs reszelt héja
- 165 ml napraforgóolaj
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 3 db tojás
- 5 dkg fehércsoki
- egy marék aszalt vörösáfonya (vagy más aszalt
gyümölcs, ízlés szerint)
A krémhez:
- 15 dkg mascarpone
- 1 citrom
- porcukor, ízlés szerinti mennyiségben (a citrom
fajtájától, savanyúságától függően 2 teáskanálnyi is elég lehet, de az is
előfordulhat, hogy inkább evőkanálnyi mennyiség kell)
Elkészítés:
Gyengéd gőz fölött olvaszd fel a fehércsokoládét
és tedd félre, hogy langyosra hűljön. Egy nagy tálban keverd össze a torta
száraz hozzávalóit, egy másikban pedig az összes többit (ne felejtsd ki a
megolvasztott fehércsokit sem), majd a két tál tartalmát öntsd össze. Keverd jól
át, hogy homogén masszát kapj, majd öntsd a kivajazott-kilisztezett
tortaformába.
160 fokos (légkeveréses) sütőben süsd kb. 2 órán
át. Tűpróbával ellenőrizd, hogy teljesen átsült-e (ahány sütő, annyiféle: van,
akinek elegendő 1 óra 45 perc is, nálam kellett a 2 óra a teljes átsüléshez).
Ha kész, vedd ki a sütőből és várd meg, amíg teljesen kihűl.
A krémhez tedd egy tálba a mascarponét, reszeld
hozzá a megmosott citrom héját és facsard hozzá a felének a levét. Ízesítsd egy–két
kanál porcukorral és esetleg további citromlével – közben kóstolgasd, hogy
eltaláld a megfelelően kellemes, friss ízt. Keverd habosra (ne sokáig!) és
simítsd a kihűlt torta tetejére. Kedved szerint díszítheted tortadarával,
cukorgyöngyökkel – vagy, mint én, cukorszívecskékkel.
Tálalásig tartsd hűtőben.
No comments:
Post a Comment