Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Borbála-torta




E torta története egy többfelvonásos drámának indult, de végül hatalmas közönségsiker lett. Egy héten belül kétszer sütöttem meg, kísérleteztem vele, éjszakákon át tökéletesítgettem, hogy Bori barátnőmet a lehető legjobb változatával lephessem meg a születésnapjára. Azt hiszem, ez sikerült – azért is került fel ide a recept, annak ellenére, hogy a nagy igyekezetben természetesen nem készítettem róla rendes fotókat, csupán a telefonommal kaptam le.

A sütemény tulajdonképpen egy kis fehércsokival turbózott répatorta, tetején könnyed, citromos mascarpone-felhővel. Elkészíteni nagyon egyszerű, ám már most szólok, hogy két estés – avagy egy egész napos – projektre számíts, mert a tortát egyrészt órákon át kell sütni, másrészt utána teljesen ki kell hűteni, mielőtt rákerül a krém a tetejére. Én ezért úgy csináltam, hogy egyik este megsütöttem a tortát, majd másnap este fejeztem be a krém összekeverésével és felrakásával.


Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:

- 250 g finomliszt
- 175 g barnacukor
- 175 g porcukor
- 50 ml tejszín
- 75 g kókuszreszelék
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál só
- 300 g reszelt sárgarépa
- 2 db narancs reszelt héja
- 165 ml napraforgóolaj
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 3 db tojás
- 5 dkg fehércsoki
- egy marék aszalt vörösáfonya (vagy más aszalt gyümölcs, ízlés szerint)

A krémhez:

- 15 dkg mascarpone
- 1 citrom
- porcukor, ízlés szerinti mennyiségben (a citrom fajtájától, savanyúságától függően 2 teáskanálnyi is elég lehet, de az is előfordulhat, hogy inkább evőkanálnyi mennyiség kell)


Elkészítés:

Gyengéd gőz fölött olvaszd fel a fehércsokoládét és tedd félre, hogy langyosra hűljön. Egy nagy tálban keverd össze a torta száraz hozzávalóit, egy másikban pedig az összes többit (ne felejtsd ki a megolvasztott fehércsokit sem), majd a két tál tartalmát öntsd össze. Keverd jól át, hogy homogén masszát kapj, majd öntsd a kivajazott-kilisztezett tortaformába.

160 fokos (légkeveréses) sütőben süsd kb. 2 órán át. Tűpróbával ellenőrizd, hogy teljesen átsült-e (ahány sütő, annyiféle: van, akinek elegendő 1 óra 45 perc is, nálam kellett a 2 óra a teljes átsüléshez). Ha kész, vedd ki a sütőből és várd meg, amíg teljesen kihűl.

A krémhez tedd egy tálba a mascarponét, reszeld hozzá a megmosott citrom héját és facsard hozzá a felének a levét. Ízesítsd egy–két kanál porcukorral és esetleg további citromlével – közben kóstolgasd, hogy eltaláld a megfelelően kellemes, friss ízt. Keverd habosra (ne sokáig!) és simítsd a kihűlt torta tetejére. Kedved szerint díszítheted tortadarával, cukorgyöngyökkel – vagy, mint én, cukorszívecskékkel.

Tálalásig tartsd hűtőben.


No comments:

Post a Comment