Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!

Borbála-torta




E torta története egy többfelvonásos drámának indult, de végül hatalmas közönségsiker lett. Egy héten belül kétszer sütöttem meg, kísérleteztem vele, éjszakákon át tökéletesítgettem, hogy Bori barátnőmet a lehető legjobb változatával lephessem meg a születésnapjára. Azt hiszem, ez sikerült – azért is került fel ide a recept, annak ellenére, hogy a nagy igyekezetben természetesen nem készítettem róla rendes fotókat, csupán a telefonommal kaptam le.

A sütemény tulajdonképpen egy kis fehércsokival turbózott répatorta, tetején könnyed, citromos mascarpone-felhővel. Elkészíteni nagyon egyszerű, ám már most szólok, hogy két estés – avagy egy egész napos – projektre számíts, mert a tortát egyrészt órákon át kell sütni, másrészt utána teljesen ki kell hűteni, mielőtt rákerül a krém a tetejére. Én ezért úgy csináltam, hogy egyik este megsütöttem a tortát, majd másnap este fejeztem be a krém összekeverésével és felrakásával.


Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:

- 250 g finomliszt
- 175 g barnacukor
- 175 g porcukor
- 50 ml tejszín
- 75 g kókuszreszelék
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál só
- 300 g reszelt sárgarépa
- 2 db narancs reszelt héja
- 165 ml napraforgóolaj
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 3 db tojás
- 5 dkg fehércsoki
- egy marék aszalt vörösáfonya (vagy más aszalt gyümölcs, ízlés szerint)

A krémhez:

- 15 dkg mascarpone
- 1 citrom
- porcukor, ízlés szerinti mennyiségben (a citrom fajtájától, savanyúságától függően 2 teáskanálnyi is elég lehet, de az is előfordulhat, hogy inkább evőkanálnyi mennyiség kell)


Elkészítés:

Gyengéd gőz fölött olvaszd fel a fehércsokoládét és tedd félre, hogy langyosra hűljön. Egy nagy tálban keverd össze a torta száraz hozzávalóit, egy másikban pedig az összes többit (ne felejtsd ki a megolvasztott fehércsokit sem), majd a két tál tartalmát öntsd össze. Keverd jól át, hogy homogén masszát kapj, majd öntsd a kivajazott-kilisztezett tortaformába.

160 fokos (légkeveréses) sütőben süsd kb. 2 órán át. Tűpróbával ellenőrizd, hogy teljesen átsült-e (ahány sütő, annyiféle: van, akinek elegendő 1 óra 45 perc is, nálam kellett a 2 óra a teljes átsüléshez). Ha kész, vedd ki a sütőből és várd meg, amíg teljesen kihűl.

A krémhez tedd egy tálba a mascarponét, reszeld hozzá a megmosott citrom héját és facsard hozzá a felének a levét. Ízesítsd egy–két kanál porcukorral és esetleg további citromlével – közben kóstolgasd, hogy eltaláld a megfelelően kellemes, friss ízt. Keverd habosra (ne sokáig!) és simítsd a kihűlt torta tetejére. Kedved szerint díszítheted tortadarával, cukorgyöngyökkel – vagy, mint én, cukorszívecskékkel.

Tálalásig tartsd hűtőben.


No comments:

Post a Comment