Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Bolognai tésztafészek mozzarella „tojással”



Szerintem mindannyian megkaptuk kiskorunkban szüleinktől a jószándékú feddést: „ne játssz az étellel!” Ez mindaddig rendben is van, amíg a dolog arról szól, hogy inkább együnk és ne építsünk mondjuk „homokvárat” a tányérunkon lévő krumplipüré-halomból.
Felnőtt fejjel viszont igenis játszhatunk az étellel – igaz, kicsit más értelemben: bátran kísérletezhetünk újszerű formákkal, dekorálással és persze, szokatlan ízekkel.

A most következő étel is egy konyhai kísérlet eredménye. Igen, játszottam kicsit – ezúttal a külcsín lett más, az íze ismerős és szinte mindenki által kedvelt. Az alapötletet még évekkel ezelőtt raktároztam el magamban, amikor láttam egy hasonló megoldást egy német nyelvű ELLE Bistro-számban. Már régóta meg akartam csinálni, hát most nekiálltam.
Elkészíteni jó móka, a végeredmény vicces és látványos, úgyhogy arra bíztatlak benneteket: játsszatok ti is az étellel, próbáljatok ki néha régi klasszikusokat új formában!


 
Hozzávalók 12 fészekhez:

- 2 duci gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 8 evőkanál bolognai szósz (lehet készen vett, üveges változat, de jó minőséget válassz!)
- oregano, bazsalikom ízlés szerint
- kb. 35 dkg zöld szélesmetélt (tagliatelle)
- még néhány csepp olívaolaj a muffinforma kikenéséhez
- 12 db mini mozzarellagolyó
- só, bors ízlés szerint.

Elkészítés:

Először is, egy vallomás: néhanapján én is lusta vagyok és nincs kedvem hosszan pepecselni a konyhában. Ilyenkor bizony előveszek például egy üveges tésztaszószt. Igen ám, de azért mégsem bírok magammal és rendszerint feljavítom egy picit. Így tettem ezúttal is a bolti bolognai szósszal. Az első lépések erről szólnak.
A fokhagymagerezdeket vágd apróra és a 4 evőkanál olívaolajon párold meg néhány perc alatt. Amikor illatozni kezd, kanalazd hozzá a bolognai szószt és melegítsd addig, amíg rotyogni nem kezd. Kóstold meg és ízlésed szerint ízesítsd tovább oregánóval és/vagy bazsalikommal. Ha ez megvan, tedd félre a szószt, hogy langyosra hűljön.

Közben tegyél fel egy fazék vizet forrni a tészta kifőzéséhez. Ne aggódj, ha nem kapsz zöld (spenóttal színezett) szélesmetéltet, a hagyományos sárgával is jól fog mutatni a végeredmény. A hozzávalóknál azért írtam körülbelüli tésztamennyiséget, mert olyan tagliatellét használtam, ami már száraz állapotában is kis fészkekké van összeállítva – így egyszerű az adagolás, hiszen összesen 12 ilyen kis száraztészta-fészket kell kifőznöd. Ha frisstésztából készíted, akkor a körülbelüli mennyiséget mérd ki.
Az utasítás szerinti idő alatt főzd ki a tésztát a lobogó sós vízben, majd szűrd le és azt is tedd félre egy picit hűlni.

Amíg összeállítod a fészkeket, melegítsd elő a sütőt, légkeveréses üzemmód esetén 180 fokra (nem légkeverés esetében 190 fokra).
Vedd elő a muffintepsit és egy kenőtoll segítségével kend ki vékonyan a 12 mélyedést olívaolajjal.
Ezután jöhet a „fészekrakás”: egy villa és egy kanál segítségével – csak úgy, mint amikor a spagettit eszed – tekerj fel a formába illő méretű adagokat a tagliatelléből és pakold be a mélyedésekbe. Ha mindegyik megtelt, egyenletesen elosztva kanalazd rá a bolognai szószt (ha azt szeretnéd, hogy látszódjon a tészta, ne a tetejére tedd, hanem egy villával picit emeld meg a tésztacsomót, így közé tudod rejteni a szószt).

Most következik a befejező mozzanat: a kész fészkek közepébe ültess egy-egy mini mozzarellagolyót. Ízlésed szerint tekerj rá borsot és told a formát a sütőbe.
A fészkek kb. 20 perc alatt sülnek készre. A formákból egy kanállal alányúlva könnyen kiemelhetők, így szépen tálalhatók.
Az ilyen szokatlan formák előnye, hogy fura módon kisebb adaggal is beérjük, így 2-3 fészekkel már bőven jól lehet lakni. Ezért akár vacsorára is ehetjük, egy pohár borral egyszerre érdekes és ismerős fogás.

Változat: a tésztafészkeket készítheted sima paradicsomszósszal, de akár carbonara-szósszal is el tudom képzelni. A variációk száma végtelen :)







No comments:

Post a Comment