Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Kecskesajtos füge tart


Beköszöntött az ősz és vele együtt az én sütés-főzési kedvem is feléledt. No, nem mintha a nyáron tétlenkedtem volna, de erről majd később mesélek...

A hűvösebb időben mindjárt szívesebben durrantjuk be a sütőt és a zárt ablakoknak hála, a szállingózó isteni illatok sem szöknek el olyan gyorsan. Én is így tettem egyik este: a hazafelé vásárolt friss fügéből és kecskesajtból kreáltam egy hirtelen ötlettől vezérelt pitét. A sebtében lefotózott és megosztott vacsorám receptjét többen is kértétek, ezért most újra megcsináltam, „szépen” is lefotóztam és íme – közzé is teszem.


Elkészíteni igazán egyszerű, az íze frenetikus. Vacsorára, egy pohár bor mellé, vagy előételnek ajánlom. Egyetlen apró figyelmeztetés: a töltelék krémessége miatt ez a pite nem igazán szeletelhető melegen, mert szétfolyik (márpedig azon frissiben, forrón a legfinomabb). Ezért, ha vendégeknek készíted, szerezz be négy kicsi, egyszemélyes pite formát (például a Butlers-ben lehet ilyet kapni), így mindenki saját példányt kap és a formából eheti ki. 
Ha pedig ketten vagytok rá... nos, van abban valami ellenállhatatlanul szexi, hogy egy normál méretű formából, két kanállal felszerelkezve nekiestek a pároddal... :)


Hozzávalók:

- 1 adag pitetészta (a hozzávalókat és a készítés módját lásd a körtés, diós, gorgonzolás pite receptjénél
vagy 1 csomag félkész linzertészta (a Tante Fanny-t ajánlom)
- 2 szem érett, friss füge
- 10 dkg kecske krémsajt
- 2 evőkanál mascarpone
- egy löttyintésnyi száraz fehérbor
- só, frissen őrölt bors ízlés szerint
- egy kávéskanál olívaolaj
- egy kávéskanál méz
- vaj a forma kikenéséhez.

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra (légkeveréses sütő esetében 180 fokra). Amennyiben magad gyúrod a tésztát, a hivatkozott körtés, gorgonzolás piténél leírtak szerint készítsd el. Ha készen vásárolt tésztával dolgozol, akkor csak készítsd magad mellé és már folytathatod is.
Kenj ki egy 21 cm átmérőjű, kerámia piteformát – vagy négy egyszemélyeset – vajjal. A tésztát vágd megfelelő méretűre és béleld ki vele a formát (vagy formákat). A széleit is gondosan hajtogasd bele. Szurkáld meg egy picit villával és további felhasználásig tedd a formát a hűtőbe.

A fügéket mosd meg, vágd le a szárukat és héjastól vágd negyedbe őket. Egy tálban keverd össze a kecske krémsajtot, a mascarponét és egy löttyintésnyi fehérbort. Sózd, és tekerj rá egy kevés borsot. Ezzel kész is vagy az előkészítéssel.

A krémsajtos masszát öntsd egyenletesen a formába (vagy formákba), rendezd el rajta füge-gerezdeket. Locsold meg egy gondolatnyi olívaolajjal és már mehet is a sütőbe. Kb. 15-20 perc alatt el is készül (a pontos idő függ a sütő típusától).

Ha kisült, még forrón csurgass rá egy pici mézet és már lehet is kanalazni. Egyszerre édes és sós, krémes és a szélein ropogós. Afrodiziákum, szerelmes őszi estékre :)







No comments:

Post a Comment