Beköszöntött az ősz és vele együtt az én sütés-főzési kedvem is feléledt. No, nem mintha a nyáron tétlenkedtem volna, de erről majd később mesélek...
A hűvösebb időben mindjárt szívesebben durrantjuk be a sütőt és a zárt ablakoknak hála, a szállingózó isteni illatok sem szöknek el olyan gyorsan. Én is így tettem egyik este: a hazafelé vásárolt friss fügéből és kecskesajtból kreáltam egy hirtelen ötlettől vezérelt pitét. A sebtében lefotózott és megosztott vacsorám receptjét többen is kértétek, ezért most újra megcsináltam, „szépen” is lefotóztam és íme – közzé is teszem.
Elkészíteni igazán egyszerű, az íze frenetikus.
Vacsorára, egy pohár bor mellé, vagy előételnek ajánlom. Egyetlen apró
figyelmeztetés: a töltelék krémessége miatt ez a pite nem igazán szeletelhető
melegen, mert szétfolyik (márpedig azon frissiben, forrón a legfinomabb).
Ezért, ha vendégeknek készíted, szerezz be négy kicsi, egyszemélyes pite formát
(például a Butlers-ben lehet ilyet kapni), így mindenki saját példányt kap és a
formából eheti ki.
Ha pedig ketten vagytok rá... nos, van abban valami ellenállhatatlanul szexi, hogy egy
normál méretű formából, két kanállal felszerelkezve nekiestek a
pároddal... :)
Hozzávalók:
- 1 adag pitetészta (a hozzávalókat és a készítés módját
lásd a körtés, diós, gorgonzolás pite receptjénél
vagy 1 csomag félkész linzertészta (a Tante Fanny-t
ajánlom)
- 2 szem érett, friss füge
- 10 dkg kecske krémsajt
- 2 evőkanál mascarpone
- egy löttyintésnyi száraz fehérbor
- só, frissen őrölt bors ízlés szerint
- egy kávéskanál olívaolaj
- egy kávéskanál méz
- vaj a forma kikenéséhez.
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra (légkeveréses sütő
esetében 180 fokra). Amennyiben magad gyúrod a tésztát, a hivatkozott körtés,
gorgonzolás piténél leírtak szerint készítsd el. Ha készen vásárolt tésztával
dolgozol, akkor csak készítsd magad mellé és már folytathatod is.
Kenj ki egy 21 cm átmérőjű, kerámia piteformát – vagy
négy egyszemélyeset – vajjal. A tésztát vágd megfelelő méretűre és béleld ki
vele a formát (vagy formákat). A széleit is gondosan hajtogasd bele. Szurkáld
meg egy picit villával és további felhasználásig tedd a formát a hűtőbe.
A fügéket mosd meg, vágd le a szárukat és héjastól vágd
negyedbe őket. Egy tálban keverd össze a kecske krémsajtot, a mascarponét és
egy löttyintésnyi fehérbort. Sózd, és tekerj rá egy kevés borsot. Ezzel kész is
vagy az előkészítéssel.
A krémsajtos masszát öntsd egyenletesen a formába (vagy
formákba), rendezd el rajta füge-gerezdeket. Locsold meg egy gondolatnyi
olívaolajjal és már mehet is a sütőbe. Kb. 15-20 perc alatt el is készül (a
pontos idő függ a sütő típusától).
Ha
kisült, még forrón csurgass rá egy pici mézet és már lehet is kanalazni.
Egyszerre édes és sós, krémes és a szélein ropogós. Afrodiziákum, szerelmes őszi
estékre :)
No comments:
Post a Comment