Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Zöldségröszti tzatzikivel



Akik ismernek, tudják, hogy nem kimondottan kedvelem a zöldségeket, salátákat és gyümölcsöket. Abszolút ragadozó (húsevő) típus vagyok: még most, amikor e sorokat írom – a közel negyven fokos kánikulában – is éppen egy nagy szelet grillezett tarjáról fantáziálok, tepsis krumplival.

Szóval a zöldségeket igyekszem valamilyen barátságosabb formába hozni, hogy valamiképpen kívánatosabbá tegyem a magamfajta anti-nyuszik számára. Ilyen ez a zöldségröszti, ami éppen olyan, mint a hagyományos krumplis változat, csak könnyedebb, roppanósabb és színesebb.
Hozzá egy könnyű, friss tzatzikit javasolok a sima tejföl helyett, de tulajdonképpen azzal is ehető. 

Hozzávalók kb, kb. 8-10 darab rösztihez:

- 45-50 dkg zöldség, vegyesen, gyufaszál vékonyságúra aprítva (én sárgarépát, cukkinit, szárzellert, piros húsú paprikát kaszaboltam össze – de nyugodtan variálhatod másokkal is. Tehetsz bele fehérrépát, egy kis krumplit, kukoricát, stb.)

- 2 tojás, felverve

- 5 dkg zsemlemorzsa

- 1 teáskanál só

- 2 evőkanál olívaolaj

Hozzávalók a tzatzikihez:

- 20 dkg görög joghurt

- 1 kisebb kígyóuborka

- 1 duci gerezd fokhagyma

- majdnem fél citrom leve

- só.

Elkészítés:

Először a tzatzikit készítsd el, hogy jól behűthesd (akár már előző nap is megcsinálhatod, úgy még jobb). Hámozd meg a kígyóuborkát, kockázd fel és tedd aprítógépbe, majd aprítsd majdnem pépesre. Sózd meg, és hagyd állni egy kis időre, hogy kiereszthesse a levét. Kb. negyed óra múltán nyomkodd ki, hogy ne tocsogjon.
A joghurtot tedd abba a tálba, amiben majd kínálni akarod a tzatzikit. Add hozzá az uborkát, a fokhagymapréssel kinyomott fokhagymagerezdet és facsard hozzá majdnem egy fél citrom levét. Keverd jól össze és kóstold meg, majd aszerint ízesítsd tovább még sóval vagy citromlével, hogy mit kíván. Ha megvagy vele, tedd a hűtőbe és hűtsd jól le.

Amíg a tzatziki hűl, készítsd el a rösztiket: e munka legnagyobb részét az előkészítés – vagyis a zöldségek megpucolása és felaprítása – teszi ki, utána már gyorsan megy minden. Kicsit felpörgetheted a dolgokat, ha itt is beveted az aprítógépet. Amennyiben cukkinit is teszel a rösztibe, ne felejtsd el azt is az uborkához hasonlóan besózni, állni hagyni és kinyomkodni, nehogy eláztassa a kis lepénykéket!

Miután mindent felaprítottál, tedd a zöldségeket egy nagy tálba és keverd jól össze őket. Add hozzá a felvert tojásokat, a zsemlemorzsát, és sózd meg.

Egy nagyobb teflonserpenyőben forrósítsd fel az olajat. A kezeddel vegyél ki a zöldséges masszából egy kisebb gombócnyit (amennyi a markodba fér), és nyomkodd jól össze, hogy összetapadjon. Tedd a gombócot a forró olajba és egy falapáttal lapítsd el. Tegyél még annyi gombóckát a sepenyőbe, amennyi ellapítva elfér egymás mellett.
Süsd aranybarnára a rösztiket, félidőben óvatosan megfordítva. Ha kellőképpen összenyomkodtad őket, akkor nem fognak szétesni, szépen, egyben maradva sülnek ki.
Tedd a megsült rösztiket papírtörlőre és fedd le, hogy ne hűljenek ki, amíg az összes elkészül.

Forrón, a jéghideg tzatzikivel tálald.

No comments:

Post a Comment