Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Fehércsokis-málnás keksz



Nemrég egy rendezvény kapcsán a Bécsi úti Chef Parade főzőiskolában jártam - amely egyben a város legnagyobb szakácskönyv-választékával is büszkélkedik. Itt aztán akár napokig is el lehet merülni a világ minden tájáról származó gasztronómiai kínálatban. 
Persze erős késztetést éreztem, hogy felvásároljam a fél üzletet, aminek nyilván megálljt parancsolt a pénztárcám, de így is három csodás angol nyelvű, nálunk nem kiadott sütiskönyvvel tértem haza. 
Az egyik Claire Burnett „Chococo” – Chocolate Cookbook című könyve volt.  Ezt lapozgatva azt gondolom, valahogy így néz ki a csokoládémennyországhoz vezető út leírása...

Feltett szándékom, hogy végigpróbálom a recepteket belőle, annyira kívánatosak. Elsőként egy gyorsan elkészíthető, fehércsokis-málnás kekszet sütöttem meg. Ezek a kis rusztikusan bájos, esetlen formájú cookie-k nem a küllemükkel hódítanak, hanem frenetikus ízükkel és illatukkal. 
Vigyázat! Nehéz lesz abbahagyni!


Hozzávalók 12 db kekszhez:

- 125 g szobahőmérsékletű margarin,
- 75 g cukor,
- 150 g finomliszt,
- 1 evőkanál zsíros tej,
- 1 teáskanál vaníliakivonat,
- 100 g apróra darált fehércsokoládé,
- 100 g friss, vagy fagyasztott málna (ha fagyasztottat használsz, hagyd szobahőmérsékleten felengedni),
- a sütéshez sütőpapír

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Keverd ki habosra a lágy margarint a cukorral. Add hozzá a lisztet és a tejet majd keverd össze addig, amíg sűrű, morzsás állagú tésztát nem kapsz (ne ijedj meg, ha nem akar összeállni annyira – a végére egészen lágy lesz a málnától).

A tésztához vegyítsd hozzá a vaníliakivonatot és az aprítógépben durvára darált fehércsokoládét (ha nincs aprítógéped, akkor egy éles késsel tudod egészen kis darabkákra vágni).

Tedd egy tálkába a megmosott málnát és egy villa segítségével törd össze, hogy pépessé váljon. A málnapépet is keverd a tésztához. Én ekkor már félretettem a lyukas fakanalat és kézzel gyúrtam véglegesre a tésztát, mert így egyszerűbb. Arra azonban vigyázz, hogy ne gyúrd teljesen össze a hozzávalókat, mert sokkal szebb és jobb a végeredmény, ha a tészta egy picit rusztikus marad.

Egy sütörácsra (vagy éppen a sütőd saját rácsára) helyezz sütőpapírt. A masszából kézzel formálj 12 db golyócskát. Helyezd a golyócskákat tisztes távolságba egymástól. (Ha több sütőrácsod van, használd mindet, ha viszont csak egy, akkor több körben süsd meg a 12 db kekszet. Egyszerre ne helyezz 4-6 db-nál többet a rácsra, mert sütés közben meg fognak nőni, és ha túl közel vannak egymáshoz, akkor sziámi sütik lesznek!)

A sütőpapíros rácson lévő golyócskákat finoman lapítsd el az ujjaiddal kb. 5 cm átmérőjű korongokká.
A előmelegített sütőben nagyjából 15 perc alatt sülnek készre.

A megsült kekszeket hagyd langyosra hűlni, de ne tovább! Akkor a legfinomabb, ha még frissiben megeszed, mielőtt teljesen kihűl.

Ha mégis el szeretnél tenni belőle (bár az illatot megérezve ez nehezen kivitelezhető), tedd jól záródó dobozba és fogyasztás előtt langyos sütőben (ne mikróban!) melegítsd meg egy picit. A csokoládé, a málna és a vanília aromája és fantasztikus illata így érvényesül a legjobban.

Mivel a sütemény friss gyümölcsöt tartalmaz, ne tárold 2-3 napnál tovább.


No comments:

Post a Comment