Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!

Nyári italok I. - bodzás-mentás limonádé


Most, hogy megdőlt a nyolcvan éves országos melegrekord, muszáj mindent bevetni a megfelelő hűtés érdekében. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én ilyenkor kezdem el nagyon megkívánni a citrusos-friss ízű italokat - elsősorban a limonádé különféle változatait. A maihoz hasonló forró nyári napokon nincs is üdítőbb egy nagy kancsó különleges limonádénál - persze jó sok jéggel. Az alábbi változat a bodzaszörptől kapja az édességét, míg a citromtól és a mentától a kellemes fanyarságot.


Hozzávalók kb. másfél liter limonádéhoz:

- egy-másfél pálinkáspohárnyi házi bodzaszörp, ízlés szerint (az én kedvencem természetesen a nagymamám által készített, de nagyon finomat találtam legutóbb a Culinarisban - érdemes megnézni)
- két közepes méretű citrom
- kb. egy liter szódavíz (vagy ennek hiányában szénsavas ásványvíz)
- két ágacska friss menta
- sok jégkocka

Elkészítés:

Egy másfél liter űrtartalmú kancsóba öntsd bele a bodzaszörpöt, majd facsard rá egy citrom levét. Öntsd fel a szódával, vagy szénsavas ásványvízzel. Én nem szeretem, ha nagyon erősen szénsavas, így szoktam hozzá önteni kb. 3-4 dl sima vizet is.
A másik citromot vágd gerezdekre és dobd a limonádéba, majd pakold meg tisztességesen jégkockával. Végül a mentaágacskákat is fürdesd meg a kancsóban és már kész is.

A mennyiségek és az arányok természetesen ízlés és igény szerint változtathatók: ki édesebben, ki savanykásabban szereti, ennek megfelelően lehet picivel több bodzaszörpöt, vagy citromot hozzáadni.

Jó, ha bőven van otthon a hozzávalókból, mert nagyon hamar elfogy!No comments:

Post a Comment