Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!

Nyári italok II. - az igazi frappé


Régóta terveztem már ezt a bejegyzést, a mai újabb hőséghullám pedig még apropót is szolgáltatott hozzá. Nagyon a bögyömben van ugyanis a budapesti kávézók és "kiülős helyek" többsége, amiért rendre összetévesztik a frappét és a jegeskávét. Általában két eset lehetséges: vagy csak jegeskávé szerepel az itallapon - ez esetben egy, kávét csak nyomokban tartalmazó, geil, cukros, tejjel bőven felöntött és vaníliafagylalttal megbombázott italt kapunk, ami inkább hasonlít egy tejturmixra, mint kávéra. A másik, hogy felfedezzük a frappét is a kínálatban, mire kihozzák az előbb említett hideg tejeskávét, fagylaltgombóc nélkül.

Azért vagyok ilyen háklis, mert tudom, hogy lehetne ezt másképp is (ráadásul nagy energiába sem kerül). A görögök például mesterei az igazi frappénak: minden nyaralás alkalmával a teljes koffeinmérgezésig ittam magam ebből a fekete, vizes-jeges finomságból, annyira jó volt.

Aztán elkezdtem nyaranta itthon is ezt  készíteni ebéd után. Persze mindenki imádja, és azt kérdezi: miért nem ezt adják a fagyis-tejes helyett mindenhol?
Tényleg: miért nem?


Hozzávalók 1 adaghoz:

- 2-3 teáskanál instant kávé
- kb. két kávéskanál cukor
- 2 dl jól behűtött víz
- ízlés szerint tej
- 2-3 jégkocka

Elkészítés:

Két módon kezdhetsz hozzá. Ha van koktélshakered, akkor tedd bele a kávét, és a cukrot, majd egy kevés hideg vízzel jól rázd össze, amíg habos nem lesz. A keveréket öntsd át egy magas üvegpohárba.
A másik mód, hogy a kávét és a cukrot, illetve a kevés vizet már eleve a pohárba töltöd és elemes tejhabosító szerkentyűvel (fillérekért beszerezhető bármely konyhafelszerelési boltban) habosítod fel.

A folytatás már mindkét esetben ugyanaz. A habos és sűrű keverékhez óvatosan öntsd hozzá a maradék hideg vizet, az ízlés szerinti mennyiségű (de csak egy pici!) tejet, végül dobd bele a jégkockákat.

Szívószállal szervírozva igazi nyári délutáni lazuláshoz való kísérő. Próbáld ki egyszer így is!


No comments:

Post a Comment