Nyári italok II. - az igazi frappé
Régóta terveztem már ezt a bejegyzést, a mai újabb hőséghullám pedig még apropót is szolgáltatott hozzá. Nagyon a bögyömben van ugyanis a budapesti kávézók és "kiülős helyek" többsége, amiért rendre összetévesztik a frappét és a jegeskávét. Általában két eset lehetséges: vagy csak jegeskávé szerepel az itallapon - ez esetben egy, kávét csak nyomokban tartalmazó, geil, cukros, tejjel bőven felöntött és vaníliafagylalttal megbombázott italt kapunk, ami inkább hasonlít egy tejturmixra, mint kávéra. A másik, hogy felfedezzük a frappét is a kínálatban, mire kihozzák az előbb említett hideg tejeskávét, fagylaltgombóc nélkül.
Azért vagyok ilyen háklis, mert tudom, hogy lehetne ezt másképp is (ráadásul nagy energiába sem kerül). A görögök például mesterei az igazi frappénak: minden nyaralás alkalmával a teljes koffeinmérgezésig ittam magam ebből a fekete, vizes-jeges finomságból, annyira jó volt.
Aztán elkezdtem nyaranta itthon is ezt készíteni ebéd után. Persze mindenki imádja, és azt kérdezi: miért nem ezt adják a fagyis-tejes helyett mindenhol?
Tényleg: miért nem?
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 2-3 teáskanál instant kávé
- kb. két kávéskanál cukor
- 2 dl jól behűtött víz
- ízlés szerint tej
- 2-3 jégkocka
Elkészítés:
Két módon kezdhetsz hozzá. Ha van koktélshakered, akkor tedd bele a kávét, és a cukrot, majd egy kevés hideg vízzel jól rázd össze, amíg habos nem lesz. A keveréket öntsd át egy magas üvegpohárba.
A másik mód, hogy a kávét és a cukrot, illetve a kevés vizet már eleve a pohárba töltöd és elemes tejhabosító szerkentyűvel (fillérekért beszerezhető bármely konyhafelszerelési boltban) habosítod fel.
A folytatás már mindkét esetben ugyanaz. A habos és sűrű keverékhez óvatosan öntsd hozzá a maradék hideg vizet, az ízlés szerinti mennyiségű (de csak egy pici!) tejet, végül dobd bele a jégkockákat.
Szívószállal szervírozva igazi nyári délutáni lazuláshoz való kísérő. Próbáld ki egyszer így is!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment