Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Nyári italok II. - az igazi frappé


Régóta terveztem már ezt a bejegyzést, a mai újabb hőséghullám pedig még apropót is szolgáltatott hozzá. Nagyon a bögyömben van ugyanis a budapesti kávézók és "kiülős helyek" többsége, amiért rendre összetévesztik a frappét és a jegeskávét. Általában két eset lehetséges: vagy csak jegeskávé szerepel az itallapon - ez esetben egy, kávét csak nyomokban tartalmazó, geil, cukros, tejjel bőven felöntött és vaníliafagylalttal megbombázott italt kapunk, ami inkább hasonlít egy tejturmixra, mint kávéra. A másik, hogy felfedezzük a frappét is a kínálatban, mire kihozzák az előbb említett hideg tejeskávét, fagylaltgombóc nélkül.

Azért vagyok ilyen háklis, mert tudom, hogy lehetne ezt másképp is (ráadásul nagy energiába sem kerül). A görögök például mesterei az igazi frappénak: minden nyaralás alkalmával a teljes koffeinmérgezésig ittam magam ebből a fekete, vizes-jeges finomságból, annyira jó volt.

Aztán elkezdtem nyaranta itthon is ezt  készíteni ebéd után. Persze mindenki imádja, és azt kérdezi: miért nem ezt adják a fagyis-tejes helyett mindenhol?
Tényleg: miért nem?


Hozzávalók 1 adaghoz:

- 2-3 teáskanál instant kávé
- kb. két kávéskanál cukor
- 2 dl jól behűtött víz
- ízlés szerint tej
- 2-3 jégkocka

Elkészítés:

Két módon kezdhetsz hozzá. Ha van koktélshakered, akkor tedd bele a kávét, és a cukrot, majd egy kevés hideg vízzel jól rázd össze, amíg habos nem lesz. A keveréket öntsd át egy magas üvegpohárba.
A másik mód, hogy a kávét és a cukrot, illetve a kevés vizet már eleve a pohárba töltöd és elemes tejhabosító szerkentyűvel (fillérekért beszerezhető bármely konyhafelszerelési boltban) habosítod fel.

A folytatás már mindkét esetben ugyanaz. A habos és sűrű keverékhez óvatosan öntsd hozzá a maradék hideg vizet, az ízlés szerinti mennyiségű (de csak egy pici!) tejet, végül dobd bele a jégkockákat.

Szívószállal szervírozva igazi nyári délutáni lazuláshoz való kísérő. Próbáld ki egyszer így is!


No comments:

Post a Comment