Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!

Levendulás-citromos muffin




Nem tudom, idén merre járt eddig a tavasz, mert néha úgy éreztem, még mindig a tél csiklandozza az idegeinket a hideggel és a viharos széllel. A befűtött szobában még erősebb volt a vágy a forró, fűszerillatú július közepe után. Az álmodozáshoz édes segítség is járt: egy falatka Provence, azaz egy levendulás-citromos, különleges muffin.


(Felhívom figyelmedet, hogy a receptben szereplő hozzávalók mennyisége ezúttal nem 12, hanem csak 6 darab muffinhoz elég. Ha mégis 12 darabot szeretnél, duplázd meg a mennyiségeket!)


Hozzávalók a muffinokhoz:


- 1 bögre (175 g) liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 3 evőkanál puha vaj
- 3/4 bögre (150 g) levendulás cukor (Hanbury márkájú, a Culinarisban kapható)
- 1 tojás
- 2 evőkanál citromlé
- 4 evőkanál natúr joghurt


Hozzávalók a mázhoz:


- 10 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál víz
- fél citrom leve
- a muffinok díszítéséhez levendulavirág (a cukorból) illetve a citrom lereszelt héja.


Elkészítés:


Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, egy 6 mélyedéssel ellátott muffintepsit pedig bélelj ki papírkapszlikkal (ha csak 12 mélyedéses tepsid van, ne aggódj, akkor értelemszerűen csak hat mélyedést fogsz használni, a többi üresen marad). A levendulás cukrot szitáld át, és a szitában maradt levendulavirágokat tedd félre a díszítéshez. Moss meg egy citromot, és reszeld le a héját, szintén a díszítéshez. Facsard ki a levét, mert a tésztához és a mázhoz is szükség lesz rá (a tésztához két evőkanálnyit, a mázhoz fél citrom levét különíts el.)
A lisztet, a sütőport és a sót keverd össze egy tálban.  Egy másik tálat is vegyél elő a folyékony hozzávalók számára, ebben keverd ki habosra a lágy vajat az átszitált cukorral. Ehhez tedd hozzá a két evőkanálnyi citromlevet, a tojást és a joghurtot, majd robotgéppel dolgozd össze. Most jön a két tál tartalmának összevegyítése: egy kézi habverő segítségével, óvatosan forgasd össze a lisztes és a vajas-tojásos-cukros elegyet. Ezt már nem kell agyonkeverni, elég, ha éppenhogy összeáll.


A masszát töltsd a papírkapszlikba, a tepsit pedig tedd a sütőbe. Süsd a muffinokat kb. 20 percig, ezalatt szépen meg fognak nőni. Ha kész, vedd ki és hagyd teljesen kihűlni. A kihűlt muffinokat "skalpold meg", azaz vágd le a tetejüket, hogy ne folyjon le majd róluk a máz, hanem szépen megüljön rajtuk. A leeső daraboknak általában nagy keletje van, nem kell aggódnod, hogy nem fogy el az utolsó morzsáig. :)


Most jön a máz: a porcukrot keverd el a vízzel és a citromlével egy lábosban, majd közepes lángon folyamatosan kevergetve melegítsd addig amíg teljesen sima krémmé nem áll össze. A forró mázt kanalazd a muffinok tetejére, majd még azon melegében szórd rájuk a levendulavirágokat és a reszelt citromhéjat. Hagyd megdermedni. Jól záródó dobozban egy-két napig eláll, de kétlem, hogy lenne rá ideje...


Igazi különlegesség, amolyan esetlenül bájos, de nem mindennapi ízű sütemény!


No comments:

Post a Comment