Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Kólában sült csirkecombok bébispenót-salátával


Előre szólok, hajmeresztő recept következik, ráadásul első hallásra legalábbis furcsa párosításban. Gyengébb idegzetűek tehát ne is olvassanak tovább, vagy gyűjtsenek erőt az ételről készült kép nézegetésével. Ugyanígy tegyenek az előítéletesek is, akiknek ajánlom ellenérzésük legyőzését, mert – a sokkoló hozzávalók ellenére –a végeredmény lenyűgözően finom.

Az alapötlet a – sokszor perverznek tűnő kombinációk mesterétől– Nigella Lawsontól származik (igen, már megint ő, mert személy szerint imádom a stílusát és a receptjeit): az ő első magyarul is megjelent könyvében szerepelt egy bizonyos „kólában dinsztelt sonka”, amitől a jóérzésű átlagmagyar háziasszony valószínűleg sikítófrászt kap. Azt a finom sonkát kólában megfőzni?? Nos, bízva Nigellában, néhány évvel ezelőtt megcsináltam húsvétra (minő szentségtörés!) és érdemes volt kipróbálni. Annyira jó lett az eredmény, hogy hetekig emlegettük utána.

A mostani verzióhoz a lökést a TV Paprika magazin januári számának kólás csirkeszárny-receptje adta meg, amiről eszembe jutott a buborékos ital és az a varázslat, amire egy darab hússal képes.



Hozzávalók a csirkéhez:

- 50 dkg csirke felsőcomb-filé,
- egy fej vöröshagyma,
- 2,5-3 dl kóla (hadd szóljon, tehát felejtsd el a light-ot!),
- 2 evőkanál barbecue-szósz

A salátához:

- 1 doboz bébispenót,
- olívaolaj,
- fél citrom leve, vagy egy kávéskanál citromkivonat (utóbbi a Culinarisból),
- csipet só
- a díszítéshez póréhagymacsíra.

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 160 fokra. A húsdarabokat öblítsd le, töröld szárazra és tedd egy hőálló tálba. Egy másik tálban keverd össze a kólát, a barbecue-szószt és az apróra vágott hagymát (szerintem ennek az összeállításához kell a legnagyobb lelkierő…). A keveréket öntsd rá a tálban pihenő combokra. Körülbelül kétharmad részéig fogja ellepni. A tálat tedd a sütőbe és süsd a húst 1 órán keresztül. Sütés közben a kólás szósz kissé besűrűsödik és jó része el is párolog, ezért nem árt, ha a húsok kikandikáló részeit időnként locsolgatod vele. Ezzel tulajdonképpen kész is. Én azonban annyival megtoldottam a dolgot, hogy az 1 óra leteltével a combokat átpakoltam egy másik tálba, és éppen csak egy kevés szósszal öntöztem meg a tetejét. Aztán ezt a tálat visszatettem a sütőbe és további 15 percen keresztül 220 fokon szép pirosra sütöttem a húst. Ez a művelet nem kötelező, ha lusta vagy, akár el is lehet hagyni. Ebben az esetben az 1 óra sütés után csak ki kell venni a combokat a kólafürdőből és már tálalhatsz is.

Miközben a hús sül, készítsd el a spenótsalátát: a megmosott és megszárított nyers bébispenót-leveleket tedd salátástálba, öntözd meg kevés olívaolajjal, a citromlével vagy citromkivonattal, hintsd meg egy csipet sóval és keverd össze. Ennyi az egész.

Tálaláshoz rendezz a tányérra egy kis salátát, a tetejét díszítsd póréhagymacsírával (ami szintén nagyon finom és egészséges is), majd tedd mellé a szép barnára sült csirkecombokat.

Ez a kombináció nem csupán dekoratív, hanem igen pikáns is: a hús puha és omlós, ízében picit édeskés, picit füstös, míg a spenótsaláta friss, üde és harsogóan zöld aromájú. Különleges és izgalmas élmény!

Végezetül egy megjegyzés: ha meccset néző férfitársadnak (netán egész férfitársaságnak) készíted el, akkor kínálhatod a BBQ-csirkecombokat kukoricalepénykékkel, vagy egyszerűen tepsis krumplival, esetleg krumplipürével is. A maradék kólát pedig ez esetben nyugodtan meg lehet inni hozzá.

No comments:

Post a Comment