Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Tortellini pármai sonkával és zöldfűszeres öntettel



Ezt az ételt akkor készítem, ha hétvégén legyőz a lustaság és nincs kedvem órákig a konyhában állni, de mégis valami melengetően finomat akarok enni. A hozzávalók szinte mindig megtalálhatóak otthon, így még a legközelebbi közértig sem kell elmenni - ami nem elhanyagolható csáberőt kölcsönöz neki, mondjuk például egy esős-szeles szombat délelőttön.


Hozzávalók:

- 50 dkg tortellini,
- 10 dkg pármai (vagy pármai jellegű) sonka,
- kb. két evőkanál vegyes zöldfűszer-keverék (rozmaring, bazsalikom, kakukkfű) – én összekaszabolva, kis porciókban le szoktam fagyasztani, de jó a boltban készen kapható, szintén fagyasztott, dobozos „8 zöldfűszer” vagy az „olasz zöldfűszer” nevű keverék is,
- két teáskanál petrezselyem (friss híján szárított, vagy fagyasztott),
- 3 gerezd fokhagyma,
- kb. 2 dl olívaolaj,
- a tálaláshoz (ha van otthon) parmezán sajt.


Elkészítés:

Egy nagy lábasban tegyél fel vizet főni a tortellininek. Amíg a víz felforr, egy teflonserpenyőben kevés vajon, vagy olajon süsd ropogósra a vékony csíkokra vágott sonkát. Ha ezzel megvagy, vedd ki a sonkacsíkokat a serpenyőből és tedd papírtörlőre, hogy a fölösleges zsiradékot felszívja. Közben, ha felforrt a víz, sózd meg és főzd ki benne a tortellinit (kb. 15 perc kell neki).

Zúzd finomra a fokhagymát és készítsd elő a zöldfűszer-keveréket. Amikor már csak öt perc van a tortellini főzési idejéből, készítsd el az öntetet: a teflonserpenyőbe, amiben a sonkát sütötted, önts kb. 2 dl olívaolajat és tedd vissza a tűzre. Tedd bele a fokhagymát és a zöldfűszereket, majd mérsékelt lángon kevergetve melegítsd éppen csak egy-két percig. Ennyi idő elég, hogy felszabaduljon a fűszerek finom aromája. Ha megvagy, húzd le a tűzről.

Ha kifőtt, szűrd le a tortellinit és forgasd össze a zöldfűszeres öntettel. A végén halmozd a tetejére a ropogós sonkacsíkokat és kész is. Ha van otthon, megszórhatod egy kis parmezánnal, úgy még finomabb.

Igazán csak frissen jó, ezért annyit készíts, amennyi egyszerre elfogy. A fenti mennyiségből kb. 3-4 adag lesz.


(A recept eredeti változata Stahl Judittól származik.)

No comments:

Post a Comment