Ezt az ételt akkor készítem, ha hétvégén legyőz a lustaság és nincs kedvem órákig a konyhában állni, de mégis valami melengetően finomat akarok enni. A hozzávalók szinte mindig megtalálhatóak otthon, így még a legközelebbi közértig sem kell elmenni - ami nem elhanyagolható csáberőt kölcsönöz neki, mondjuk például egy esős-szeles szombat délelőttön.
Hozzávalók:
- 50 dkg tortellini,
- 10 dkg pármai (vagy pármai jellegű) sonka,
- kb. két evőkanál vegyes zöldfűszer-keverék (rozmaring, bazsalikom, kakukkfű) – én összekaszabolva, kis porciókban le szoktam fagyasztani, de jó a boltban készen kapható, szintén fagyasztott, dobozos „8 zöldfűszer” vagy az „olasz zöldfűszer” nevű keverék is,
- két teáskanál petrezselyem (friss híján szárított, vagy fagyasztott),
- 3 gerezd fokhagyma,
- kb. 2 dl olívaolaj,
- a tálaláshoz (ha van otthon) parmezán sajt.
Elkészítés:
Egy nagy lábasban tegyél fel vizet főni a tortellininek. Amíg a víz felforr, egy teflonserpenyőben kevés vajon, vagy olajon süsd ropogósra a vékony csíkokra vágott sonkát. Ha ezzel megvagy, vedd ki a sonkacsíkokat a serpenyőből és tedd papírtörlőre, hogy a fölösleges zsiradékot felszívja. Közben, ha felforrt a víz, sózd meg és főzd ki benne a tortellinit (kb. 15 perc kell neki).
Zúzd finomra a fokhagymát és készítsd elő a zöldfűszer-keveréket. Amikor már csak öt perc van a tortellini főzési idejéből, készítsd el az öntetet: a teflonserpenyőbe, amiben a sonkát sütötted, önts kb. 2 dl olívaolajat és tedd vissza a tűzre. Tedd bele a fokhagymát és a zöldfűszereket, majd mérsékelt lángon kevergetve melegítsd éppen csak egy-két percig. Ennyi idő elég, hogy felszabaduljon a fűszerek finom aromája. Ha megvagy, húzd le a tűzről.
Ha kifőtt, szűrd le a tortellinit és forgasd össze a zöldfűszeres öntettel. A végén halmozd a tetejére a ropogós sonkacsíkokat és kész is. Ha van otthon, megszórhatod egy kis parmezánnal, úgy még finomabb.
Igazán csak frissen jó, ezért annyit készíts, amennyi egyszerre elfogy. A fenti mennyiségből kb. 3-4 adag lesz.
(A recept eredeti változata Stahl Judittól származik.)
No comments:
Post a Comment