Van egy lány, aki egyszerre szép, kedves, remekül főz és még fotóz is. (Nem magamról beszélek…. :) ). Ő Dorci, vagy ahogy többen ismerjük, Dorszi. Mostanában éppen arra próbáljuk rávenni, hogy kulináris tehetségét ossza meg velünk egy saját gasztroblogon. Addig is, amíg ezt megteszi, itt-ott, flickr-en és facebook-on azért el-elpöttyint néhány klassz receptet, ínycsiklandó fotók kíséretében. (Update: mikor ezt írtam, még nem létezett, de azóta zajos sikerrel elindult Dorci gasztroblogja, a Mosoly Bisztró.)
A most következő sütit tőle lestem el, flickr oldalán „Apple fudge cake” néven publikálta.
(Az eredeti recepten szokásom szerint helyenként módosítottam, de ezt majd külön jelzem.)
Hozzávalók:
- 3 db alma (nekem kettő nagyobbacska is elég volt),
- 25 dkg vaj,
- 25 dkg liszt,
- 15 dkg világosbarna nádcukor,
- 4 tojás,
- 1 csomag sütőpor,
- 1 kiskanál szódabikarbóna,
- 1 vanília rúd (én egy kávéskanálnyi madagaszkári bourbon vaníliaesszenciát használtam – a Culinarisban vettem),
- 1-1 kiskanál őrölt gyömbér, fahéj, és szegfűszeg,
- pár szem tejkaramella,
- a sütemény tetejére demerara cukor (ez egy finomítatlan nagyszemű nádcukor, a többinél kellemesebb aromával, a sütés mellett különösen ajánlott pl. kávéba. Szintén a Culinarisban kapható.)
Elkészítés:
Az almákat hámozd meg és vágd cikkekre. (Ha ezzel kezded, locsold meg a gerezdeket egy kis citromlével, hogy ne barnuljanak meg.) A vajat keverd habosra a cukorral, majd egy másik tálban vegyítsd el a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával. Ezt aztán keverd a vajas masszához. Keverd tovább hozzáadva a 4 tojást, majd egy kiskanál gyömbért, szegfűszeget, és fahéjat. A masszába végül forgasd bele a felaprózott tejkaramellát.
A kész masszát öntsd egy kivajazott 20 cm átmérőjű tortaformába, a tetejét pedig rakd körbe az almagerezdekkel. Szórd meg a tetejét a demerara cukorral és még egy kis fahéjjal. (Az én gyomrom rosszul tűri a sok fahéjat, ezért a süti tetejére már nem tettem, helyette egy ici-pici vaníliás-karamellás cukrot szórtam még rá.) A süteményt Dorci 35 percig sütötte 170 fokon, az enyémnek jó 55-60 perc kellett. (Gyanítom, ahány sütő, annyiféle beállítás és sütési idő, ezért javaslom, tedd be először 35 percre, aztán a jó öreg hústű-próbával ellenőrizd, kell-e még neki idő.)
Tea vagy kávé mellé nagyon finom.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment