Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Tejszínes szerelemtészta spenóttal, sonkával és parmezánnal


Elárulom, főzöcskézős kedvtelésemmel nem csupán saját magamat boldogítom: hobbimnak a kedvesem különösen örül, hiszen mindig is szívesen vetette alá magát kísérleteimnek. Én pedig lelkesen tesztelgetem rajta az újabbnál újabb recepteket, annál is inkább, mert mindig hálás közönségnek bizonyul. Szeretetem jeléül a múltkor egy igazi szerelmes tavaszi tésztaételt tettem elé az asztalra. A legszebb dicséret – „kérek még!” – és egy nagy ölelés volt a jutalmam. Próbáljátok ki, szerintem nem csak nálunk működik!


Hozzávalók:

- 40 dkg friss spenótlevél (mélyhűtött is lehet, de mindenképpen a szálas fajta, nem pedig a parajkrém!)
- 25 dkg tészta (én szív alakút vettem, de ugyanígy jó pl. a penne, fusili, vagy a masnitészta is)
- 2 tojás
- 3 dl főzőtejszín
- 10 dkg frissen reszelt parmezán (felejtsd el – lehetőleg örökre – a közértekben kapható, dobozos, por alakú borzalmat, vegyél inkább sajtszaküzletben, vagy delikátban egy darab Grana Padano-t)
- 10 dkg pármai sonka
- só, bors, szerecsendió

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra, két lábosban pedig forralj vizet – az egyikben a tészta fő majd ki, a másikban a megmosott spenótleveleket blansírozd egy percig (azaz, amikor a víz felforrt, egy percre dobd bele a spenótot, majd kapd is ki és csöpögtesd le egy szűrőben). A lecsöpögtetetett spenótot vágd csíkokra. Ha mélyhűtött spenóttal dolgozol, akkor egy serpenyőben, vagy a mikróban olvaszd fel – ahogyan az a csomagolásán szerepel.

Egy méretesebb keverőtálban kézi habverővel verd fel a két tojást és a tejszínt, majd keverd hozzá a lereszelt parmezán felét és a vékony csíkokra vágott sonkát. Ha kell sózd meg (bár a sajt és a sonka is sós, úgyhogy csak óvatosan!), bőven tekerj rá borsot és reszelj hozzá szerecsendiót. Végül add hozzá a spenótot is.

Vegyél elő egy szép, tálalásra is alkalmas sütőtálat, öntsd bele a kifőtt és leszűrt tésztát, majd a spenótos-tejszínes-sonkás-parmezános kevercset is. Óvatosan forgasd össze az egészet, a tetejét pedig szórd meg a maradék parmezánnal.

30 percig süsd, majd tálald és a végén gyűjtsd be párodtól a jutalomölelést. :)

No comments:

Post a Comment