Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Mmmmm...málnás tejes pite, azaz clafoutis



A clafoutis klasszikus francia édesség, tulajdonképpen egy tejes, kevert tészta, amelyet kivajazott és valamilyen szezonális gyümölccsel teleszórt sütőtálba kell önteni és szűk fél óra alatt megsütni.
Az alábbi, málnás változat úgy született, hogy már nagyon vágytam egy kis süteményre és még bőven volt a fagyasztómban málna – a múltkori, csokis sajttorta tetejére ugyanis alig egy maroknyit használtam el.
Sokat pepecselni nem volt kedvem, mert éppenhogy kikecmeregtem abból a lázas betegségből, ami a héten ledöntött a lábamról. Tehát, gyorsan, egyszerűen kellett valami finom. Nos, ez a tejes pite abszolút nyertes! 

Hozzávalók:

- 4 tojás
- 16 dkg finomliszt
- 16 dkg olvasztott vaj, langyosra hűtve
- 2 dl tej
- 12 dkg cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 40 dkg málna
- még egy kis vaj a sütőtál kikenéséhez és a sütemény tetejére.

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt légkeveréses üzemmódban 180 fokra, egyébként 200 fokra. Egy közepes méretű szögletes, vagy egy kb. 22 cm átmérőjű kerek, kerámia sütőtálat alaposan vajazz ki.
Villával könnyedén verd fel a tojásokat, mintha csak rántottához készülnél elő. Tedd egy keverőtálba a lisztet és egy lyukas fakanállal keverd hozzá a felvert tojásokat, majd a lehűtött olvasztott vajat, a tejet és végül a cukrot. Lágy, folyós, világossárga kevert tésztát kapsz. Adj még hozzá egy teáskanál vaníliakivonatot is.

A kivajazott sütőtálba szórd bele a málnát, oszd el egyenletesen, majd öntsd nyakon a kevert tésztával. Told a sütőbe, és süsd a süteményt először 10 percig, ekkor mérsékeld a hőt légkeverésnél 160, alsó-felső sütés üzemmód esetében180 fokra. Ezen a hőfokon süsd további 15 percig.
Ha letelt ez az idő is, óvatosan húzd ki a tálat (de ne vedd ki a sütőből) és a tetejére szórj vajforgácsokat, majd told vissza még 10 percre – ettől szép, aranybarna lesz a süti teteje.

Ha kész, még forrón szórd meg porcukorral, majd pihentesd 5-10 percig. Ezután már szeletelhető. Melegen, további adag porcukorral megszórva isteni finom, a délutáni kávé, vagy az esti tea mellé ideális társ.






No comments:

Post a Comment