Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Oeufs en cocotte – sült tojás prosciutto-val és brie-vel



A hétvégékben többek között az a jó, hogy lehet ráérősen és kiadósan reggelizni, és utána még lustálkodni egy kicsit. Arra is több idő jut, hogy a szokásos szendvicstől eltérjünk, és sürgölődjünk a konyhában – hogy aztán az elkészült lakomát tálcára pakolva visszatelepedhessünk az ágyba.
Ez nagyon finom, sütőben sütött tojás az egyik kedvenc hétvégi reggelim.



Hozzávalók 2 személyre:

- 1 teáskanál olívaolaj, 
- 5 dkg prosciutto (vagy más, vékonyra szeletelt sonka), 
5 dkg natúr brie sajt, 
- 2 tojás, 
- a sütéshez egyszemélyes szufléformák.

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és készíts elő két szufléformát. Vágd vékony csíkokra a prosciutto-t és apró kockákra a brie sajtot. Egy kisebb serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat és süsd meg benne a sonkát, amíg ropogósan piros nem lesz. Ekkor húzd félre a tűzről és keverd hozzá a sajt felét. Kevergesd addig, amíg folyósra nem olvad (ha kell, tedd vissza a tűzre, de mérsékeld a lángot alatta).
Adagold ki a megsütött sonka-sajt keveréket a szufléformákba, majd üss mindegyikre egy-egy tojást. Tedd a formákat egy sütőtálba és önts alájuk annyi forró vizet, hogy a formák feléig érjen. Süsd kb. 10 percig. Ekkor szórd rájuk a maradék sajtkockákat és told vissza a sütőbe további 5 percre, hogy a sajt megolvadjon.

A sütőből kivéve a tojások tetejét fűszerezd sóval és frissen őrölt borssal, majd tálald azonnal. Pirítóssal, friss péksüteménnyel finom és laktató reggeli.


No comments:

Post a Comment