Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!

Oeufs en cocotte – sült tojás prosciutto-val és brie-vel



A hétvégékben többek között az a jó, hogy lehet ráérősen és kiadósan reggelizni, és utána még lustálkodni egy kicsit. Arra is több idő jut, hogy a szokásos szendvicstől eltérjünk, és sürgölődjünk a konyhában – hogy aztán az elkészült lakomát tálcára pakolva visszatelepedhessünk az ágyba.
Ez nagyon finom, sütőben sütött tojás az egyik kedvenc hétvégi reggelim.



Hozzávalók 2 személyre:

- 1 teáskanál olívaolaj, 
- 5 dkg prosciutto (vagy más, vékonyra szeletelt sonka), 
5 dkg natúr brie sajt, 
- 2 tojás, 
- a sütéshez egyszemélyes szufléformák.

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és készíts elő két szufléformát. Vágd vékony csíkokra a prosciutto-t és apró kockákra a brie sajtot. Egy kisebb serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat és süsd meg benne a sonkát, amíg ropogósan piros nem lesz. Ekkor húzd félre a tűzről és keverd hozzá a sajt felét. Kevergesd addig, amíg folyósra nem olvad (ha kell, tedd vissza a tűzre, de mérsékeld a lángot alatta).
Adagold ki a megsütött sonka-sajt keveréket a szufléformákba, majd üss mindegyikre egy-egy tojást. Tedd a formákat egy sütőtálba és önts alájuk annyi forró vizet, hogy a formák feléig érjen. Süsd kb. 10 percig. Ekkor szórd rájuk a maradék sajtkockákat és told vissza a sütőbe további 5 percre, hogy a sajt megolvadjon.

A sütőből kivéve a tojások tetejét fűszerezd sóval és frissen őrölt borssal, majd tálald azonnal. Pirítóssal, friss péksüteménnyel finom és laktató reggeli.


No comments:

Post a Comment