Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

„Mindent bele!” vasárnapi ebéd



A vasárnap a lustálkodásé – és a nagy ebédeké. E kettőt úgy lehet a legkönnyebben összehozni, ha fogunk egy nagy tepsit vagy sütőtálat, és telepakoljuk csupa finomsággal, amelyek aztán jókedvűen, egymás társaságában megsülnek, és addig mi nyugodtan felpolcolhatjuk a lábunkat.

Az is jó az egy tálban sült ebédekben, hogy mindenféle maradék hozzávalót belepakolhatunk, ami még árválkodik a hűtőben, vagy a kamrapolcon. A kombinációk száma végtelen, csak a fantáziánk szabhat neki határt. Az én mostani változatomban is jócskán szerepet kaptak a korábbi főzésekből megmaradt alapanyagok, ezért is jeleztem körülbelüli mennyiségeket. Ha nálad más zöldségekből maradt néhány darab, nyugodtan próbáld ki azokkal is!



Hozzávalók két személyre:
- 70-80 dkg csirke alsócomb (6 darab)
- fél kiló burgonya
- 1 közepes fej cékla
- 1 fej lilahagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- egy fél citrom
- néhány szem koktélparadicsom
- maradék főtt császárszalonna
- vaj
- olívaolaj
- só
- bors
- koriander

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Vegyél elő egy méretesebb tepsit vagy sütőtálat. Tisztítsd meg a zöldségeket: a burgonyát és a céklát hámozd meg, és vágd kockákra (utóbbinál tanácsos gumikesztyűt húzni, ha nem akarod, hogy piros legyen a kezed). A kockákat szórd a tepsibe. A lilahagymát karikázd fel, és a megtisztított fokhagymagerezdekkel együtt szintén szórd a tepsibe. Ezután kerüljön bele a szintén karikákra vágott fél citrom is.

Ha van otthon egy kis főtt császárszalonna, kockázd fel, és azt is oszd el egyenletesen a tepsiben. Jöhet még néhány szem félbevágott koktélparadicsom is. Ezután dobj az eddigiek tetejére pár darabka vajat.

A szép színes, zöldséges alapra kerülnek a leöblített, szárazra törölt csirkecombok. Ha ezzel megvagy, sózd, borsozd, szórd meg korianderrel és spricceld meg az egészet olívaolajjal, majd a csirkecombok tetejére szintén ültess kis vajdarabokat.

A tepsi mehet a sütőbe, körülbelül 50 percre. Ezalatt a csirkecombok szép, aranybarnára sülnek. (Sütőtől függően lehet, hogy ennél valamivel több időre lesz szükség.)

Ha csirke kész, vedd ki a combokat a tepsiből, és tedd őket előmelegített tálra, majd fedd le alufóliával, hogy melegek maradjanak. Emeld fel a sütő hőmérsékletét 220 fokra és a tepsit told vissza még körülbelül 10 percre, hogy a krumpli és a zöldségek is megpiruljanak.

Ha minden kész, helyezd vissza a tepsibe a combokat és már teheted is a gyönyörű egytálat az asztal közepére.



No comments:

Post a Comment