Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!

„Mindent bele!” vasárnapi ebéd



A vasárnap a lustálkodásé – és a nagy ebédeké. E kettőt úgy lehet a legkönnyebben összehozni, ha fogunk egy nagy tepsit vagy sütőtálat, és telepakoljuk csupa finomsággal, amelyek aztán jókedvűen, egymás társaságában megsülnek, és addig mi nyugodtan felpolcolhatjuk a lábunkat.

Az is jó az egy tálban sült ebédekben, hogy mindenféle maradék hozzávalót belepakolhatunk, ami még árválkodik a hűtőben, vagy a kamrapolcon. A kombinációk száma végtelen, csak a fantáziánk szabhat neki határt. Az én mostani változatomban is jócskán szerepet kaptak a korábbi főzésekből megmaradt alapanyagok, ezért is jeleztem körülbelüli mennyiségeket. Ha nálad más zöldségekből maradt néhány darab, nyugodtan próbáld ki azokkal is!



Hozzávalók két személyre:
- 70-80 dkg csirke alsócomb (6 darab)
- fél kiló burgonya
- 1 közepes fej cékla
- 1 fej lilahagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- egy fél citrom
- néhány szem koktélparadicsom
- maradék főtt császárszalonna
- vaj
- olívaolaj
- só
- bors
- koriander

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Vegyél elő egy méretesebb tepsit vagy sütőtálat. Tisztítsd meg a zöldségeket: a burgonyát és a céklát hámozd meg, és vágd kockákra (utóbbinál tanácsos gumikesztyűt húzni, ha nem akarod, hogy piros legyen a kezed). A kockákat szórd a tepsibe. A lilahagymát karikázd fel, és a megtisztított fokhagymagerezdekkel együtt szintén szórd a tepsibe. Ezután kerüljön bele a szintén karikákra vágott fél citrom is.

Ha van otthon egy kis főtt császárszalonna, kockázd fel, és azt is oszd el egyenletesen a tepsiben. Jöhet még néhány szem félbevágott koktélparadicsom is. Ezután dobj az eddigiek tetejére pár darabka vajat.

A szép színes, zöldséges alapra kerülnek a leöblített, szárazra törölt csirkecombok. Ha ezzel megvagy, sózd, borsozd, szórd meg korianderrel és spricceld meg az egészet olívaolajjal, majd a csirkecombok tetejére szintén ültess kis vajdarabokat.

A tepsi mehet a sütőbe, körülbelül 50 percre. Ezalatt a csirkecombok szép, aranybarnára sülnek. (Sütőtől függően lehet, hogy ennél valamivel több időre lesz szükség.)

Ha csirke kész, vedd ki a combokat a tepsiből, és tedd őket előmelegített tálra, majd fedd le alufóliával, hogy melegek maradjanak. Emeld fel a sütő hőmérsékletét 220 fokra és a tepsit told vissza még körülbelül 10 percre, hogy a krumpli és a zöldségek is megpiruljanak.

Ha minden kész, helyezd vissza a tepsibe a combokat és már teheted is a gyönyörű egytálat az asztal közepére.



No comments:

Post a Comment