Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Csokoládés sajtkrémtorta


Ez a torta egy igazi főnyeremény – nem kell bekapcsolni hozzá a sütőt, csak kevergetni egy kicsit, majd egy éjszakát hagyni aludni a hűtőben. Az íze pedig frenetikus, olyan, mint egy krémesen lágy mousse-tortáé. És mielőtt fenntartásaid támadnak, elárulom: nincs sajtíze...

Ezt a receptet használtam fel arra, hogy felavassam a vadonatúj, szív alakú mini tortaformáimat, így egy kissé giccsesbe hajló lett a végeredmény, amit még málnaszemekkel és cukorszívekkel is fokoztam... ha nálam kevésbé érzed a tavaszt, nyugodtan készítsd egyetlen, hagyományos kerek tortaformában, a tetejére pedig szórj csokoládéforgácsokat. A tobzódást pedig nézd el nekem :)

Hozzávalók egy normál kerek, vagy két szív alakú mini tortához:

a tésztához:

- 5 dkg vaj,
- 5 dkg étcsokoládé,
- 12,5 dkg omlós keksz (pl. Hobbits, vagy Zabfalatok),

a krémhez:

- 25 dkg natúr Philadelphia krémsajt,
- 6 dkg porcukor,
- 2 dl tejszín,
- 1 teáskanál vaníliakivonat,
- ½ teáskanál citromlé,
- 10 dkg étcsokoládé,
- a díszítéshez málnaszemek, vagy csokoládéforgács.

Elkészítés:

Először készíts elő egy kis lábast és két, pontosan beleillő tálkát. A lábaska aljára tölts egy kevés vizet, majd próbáld bele a tálkákat. Ha nem ér az aljuk a vízbe, akkor jó. Ha sok a víz, önts le belőle. Forrald fel a vizet, majd vedd kisebbre a lángot, hogy csak gyöngyözzön. Az egyik tálkába tedd a tésztához szükséges vajat és étcsokoládét, majd illeszd a lábosra és a gőz fölött, kevergetve olvaszd össze. Ha ezzel megvagy, tedd félre a tálkát hűlni.

Ezután következik a másik tálka, benne a krémbe szánt csokoládémennyiséggel. Törd apróra a csokit, úgy tedd a gőz fölé olvadni. Ezt se hagyd magára, kevergesd szorgalmasan, amíg felolvad. Ha ez is készen van, ezt is tedd félre, hogy langyosra hűljön.

Amíg a csokoládéadagok hűlnek, tedd aprítógépbe a kekszet és daráld morzsásra. Ha a vajas csoki már kihűlt, hozzáadhatod a kekszhez. Dologzd jól össze, és már készen is van a torta alapja.

Fogj egy 18 cm átmérőjű, kerek, kapcsos tortaformát (vagy két miniformát) és nyomkodd a tésztát egyenletes rétegben az aljára. A legegyszerűbb kézzel eligazgatni és belenyomkodni, úgyhogy ne szégyellősködj...

Ha megvagy, mehet a hűtőbe, amíg elkészíted a krémet. Ehhez egy keverőtálban keverd robotgéppel habosra a krémsajtot és a porcukrot, majd add hozzá a vaníliát, facsarj hozzá egy kis citromlevet, végül keverd hozzá a az olvadt és langyosra hűlt csokoládét.

Egy másik tálban verd közepesen kemény habbá a tejszínt és óvatosan forgasd hozzá a krémsajtos-csokis keverékhez.

Vedd elő a hűtőből a tortaformát és kanalazd a krémet a tészta tetejére. Egy hablapáttal szépen el is simíthatod, de az is jópofa, ha egy kicsit „kócos” marad.

Ennyi, már mehet is vissza a hűtőbe egy éjszakára. Tálalás előtt vedd ki a formából, a tetejét pedig díszítsd kedved szerint – például málnaszemekkel, vagy csokiforgácsokkal. 







1 comment:

callhouncada said...

Tiatonic, titanium dioxide in food, and carbon footprint
The latest study of gold titanium the Triton and titanium dioxide in aftershokz titanium food, carbon infiniti pro rainbow titanium flat iron footprint. the “Triton” titanium metal of the titanium sheets Triton-Titanium-Titanium-Titanium-Titanium-Titanium-Titanium-Titanium-Titanium

Post a Comment