Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!

Csokoládés sajtkrémtorta


Ez a torta egy igazi főnyeremény – nem kell bekapcsolni hozzá a sütőt, csak kevergetni egy kicsit, majd egy éjszakát hagyni aludni a hűtőben. Az íze pedig frenetikus, olyan, mint egy krémesen lágy mousse-tortáé. És mielőtt fenntartásaid támadnak, elárulom: nincs sajtíze...

Ezt a receptet használtam fel arra, hogy felavassam a vadonatúj, szív alakú mini tortaformáimat, így egy kissé giccsesbe hajló lett a végeredmény, amit még málnaszemekkel és cukorszívekkel is fokoztam... ha nálam kevésbé érzed a tavaszt, nyugodtan készítsd egyetlen, hagyományos kerek tortaformában, a tetejére pedig szórj csokoládéforgácsokat. A tobzódást pedig nézd el nekem :)

Hozzávalók egy normál kerek, vagy két szív alakú mini tortához:

a tésztához:

- 5 dkg vaj,
- 5 dkg étcsokoládé,
- 12,5 dkg omlós keksz (pl. Hobbits, vagy Zabfalatok),

a krémhez:

- 25 dkg natúr Philadelphia krémsajt,
- 6 dkg porcukor,
- 2 dl tejszín,
- 1 teáskanál vaníliakivonat,
- ½ teáskanál citromlé,
- 10 dkg étcsokoládé,
- a díszítéshez málnaszemek, vagy csokoládéforgács.

Elkészítés:

Először készíts elő egy kis lábast és két, pontosan beleillő tálkát. A lábaska aljára tölts egy kevés vizet, majd próbáld bele a tálkákat. Ha nem ér az aljuk a vízbe, akkor jó. Ha sok a víz, önts le belőle. Forrald fel a vizet, majd vedd kisebbre a lángot, hogy csak gyöngyözzön. Az egyik tálkába tedd a tésztához szükséges vajat és étcsokoládét, majd illeszd a lábosra és a gőz fölött, kevergetve olvaszd össze. Ha ezzel megvagy, tedd félre a tálkát hűlni.

Ezután következik a másik tálka, benne a krémbe szánt csokoládémennyiséggel. Törd apróra a csokit, úgy tedd a gőz fölé olvadni. Ezt se hagyd magára, kevergesd szorgalmasan, amíg felolvad. Ha ez is készen van, ezt is tedd félre, hogy langyosra hűljön.

Amíg a csokoládéadagok hűlnek, tedd aprítógépbe a kekszet és daráld morzsásra. Ha a vajas csoki már kihűlt, hozzáadhatod a kekszhez. Dologzd jól össze, és már készen is van a torta alapja.

Fogj egy 18 cm átmérőjű, kerek, kapcsos tortaformát (vagy két miniformát) és nyomkodd a tésztát egyenletes rétegben az aljára. A legegyszerűbb kézzel eligazgatni és belenyomkodni, úgyhogy ne szégyellősködj...

Ha megvagy, mehet a hűtőbe, amíg elkészíted a krémet. Ehhez egy keverőtálban keverd robotgéppel habosra a krémsajtot és a porcukrot, majd add hozzá a vaníliát, facsarj hozzá egy kis citromlevet, végül keverd hozzá a az olvadt és langyosra hűlt csokoládét.

Egy másik tálban verd közepesen kemény habbá a tejszínt és óvatosan forgasd hozzá a krémsajtos-csokis keverékhez.

Vedd elő a hűtőből a tortaformát és kanalazd a krémet a tészta tetejére. Egy hablapáttal szépen el is simíthatod, de az is jópofa, ha egy kicsit „kócos” marad.

Ennyi, már mehet is vissza a hűtőbe egy éjszakára. Tálalás előtt vedd ki a formából, a tetejét pedig díszítsd kedved szerint – például málnaszemekkel, vagy csokiforgácsokkal. 







No comments:

Post a Comment