Szinte hallom lelki füleimmel: „hogy
kerül a cékla egy tortába?” Pedig nem egyedi eset, gondoljunk csak a répatortára, ami nagy kedvenc
szinte mindenkinél. A cékla is édes zöldség, ami remekül harmonizál a
csokoládéval és finom bársonyosságot, krémességet – no, és egy leheletnyi
pikantériát kölcsönöz ennek a tortának.
Elkészíteni egyszerű, ám kicsit
időigényes, de mindenképpen érdemes rászánni egy fél délutánt.
Hozzávalók egy 18-20 cm átmérőjű tortához:
- két kis fej (kb. 250 g) cékla
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 200 ml napraforgóolaj
- 3 tojás
- 180 g liszt
- 60 g cukrozatlan kakaópor
- 100 g étcsokoládé, apróra darálva
(aprítógéppel gyorsan megy)
- 160 g cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- porcukor a torta tetejére
Fontos! A cékla hámozásához és darabolásához mindenképpen
szükséged lesz egy pár gumikesztyűre, ezt ne feledd el beszerezni!
Elkészítés:
Először készítsd elő a céklát: folyó
víz alatt mosd meg alaposan, de ne hámozd meg, csupán a két fás-torzsás végét
vágd le. Tedd a gumókat egy kisebb lábasba és öntsd fel annyi vízzel, hogy
ellepje. Tedd fel főni és lassú gyöngyöztetéssel főzd kb. egy órán át teljesen
puhára. Akkor jó, ha egy villát beleszúrva az könnyen beleszalad a
céklagumókba.
Ha már megpuhultak, vedd le a lábast tűzről, öntsd
le róluk a vizet és hámozd meg őket. A művelethez feltétlenül húzz gumikesztyűt, mert a cékla nagyon fog! Kockázd fel a céklákat és
egy aprítógépben kisebb adagokban pürésítsd. Tedd félre egy tálban, hogy
kihűljön.
Amíg a céklapüré hűl, melegítsd elő a
sütőt 180 kokra. Egy 18-20 cm átmérőjű, kerek, kapcsos tortaformát vajazz ki és
bélelj ki szorosan sütőpapírral (a vaj szépen odaragasztja a sütőpapírt a
formához).
Vegyél elő két nagyobb keverőtálat: az
egyikbe kerülnek a tészta száraz hozzávalói, a másikba a nedvesek. A száraz
hozzávalóknak szóló tálba adagold ki a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a
sütőport, valamint a morzsásra darált étcsokoládét. Egy fakanállal vegyítsd
őket össze.
A másik tálban kézi habverő
segítségével verj fel három tojást, majd önts hozzá egy teáskanálnyi
vaníliakivonatot, és a napraforgóolajat. Keverd jól össze, ezután add hozzá a
céklapürét. Keverd addig, amíg homogén (és szép piros) nem lesz a keverék.
A tojásos-céklás keveréket öntsd hozzá
a lisztes keverékhez és keverd ki a tésztát jó alaposan. Ha már egynemű a
keverék, öntsd bele az előkészített tortaformába. Mehet is a sütőbe kb. 30
percre. Ha ez letelt, húzd ki a sütőből és óvatosan takard le a tetejét
alufóliával, nehogy túlsüljön, majd tedd vissza további 10-15 percre (a pontos
sütési idő a sütő típusától és teljesítményétől is függ).
Amikor a torta készen van, tedd ki egy rácsra a
tortaformával együtt és hagyd langyosra hűlni. Ekkor óvatosan eltávolíthatod a
tortakarikát, rácsúsztathatod egy tálra és már tálalhatod is. A tetejét szórd
meg porcukorral.
Önmagában is finom (különösen frissen, langyosan), de
kínálhatsz hozzá tejszínhabot, esetleg vaníliafagylaltot, vagy vegyes bogyós
gyümölcsöket.
No comments:
Post a Comment