Mint ígértem, közzéteszek a blogon belga recepteket is –
aminek oka, hogy sokat járok Belgiumba és az évek során nagyon megszerettem az
ottani konyhát. Ami kétarcú – a falamandok és a vallonok gasztronómiája meglehetősen
eltérő –, így mindenki megtalálja a kedvenceit az inkább németes, nehezebb és
kiadósabb flamad, illetve a könnyedebb, franciás vallon ételek között.
Most húsvét alkalmából – stílszerűen – nyúlcombokat
készítettem (remélem, nem tartotok kegyetlennek, hogy megsütöttem a húsvéti
nyuszit...), méghozzá jó kis belga meggysörben megfürdetve. Igazi belga
(közelebbről brüsszeli) specialitás, valódi pasis étel, ráadásul nem nehéz
elkészíteni. Némi plusz sört nem árt hozzá venni, kísérőnek.
Hozzávalók 4 személyre:
- négy konyhakész nyúlcomb (ajánlom a TetRabbit termékeit,
amelyeket a nagyobb közértek hűtőpultjaiban is megtalálsz)
- 3 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma felaprítva
- 2 szál sárgarépa karikákra vágva
- 2 babérlevél
- egy csipet szárított kakukkfű
- egy üveg belga meggysör (Kriek)
- 1 evőkanál méz
- 1 üveg meggybefőtt, lecsöpögtetve
- 1 evőkanál vörösborecet
- só, frissen őrölt bors
- liszt a szósz sűrítéséhez
Elkészítés:
A leöblített és szárazra törölt nyúlcombokat sózd meg és
tekerj rájuk frissen őrölt fekete borsot. Egy méretes, mélyebb falú serpenyőben
(amibe majd a húson kívül minden más is kényelmesen belefér) hevíts fel két
evőkanál vajat és egy evőkanál olajat. Óvatosan helyezd bele a nyúlcombokat és
magas lángon, időnként megforgatva süsd kb. 8 percen keresztül. Ennyi idő alatt
szépen „megkapatható” mindkét oldaluk, a belsejük majd a későbbiek során fog
megpuhulni. Amikor már szép barnák, szedd ki őket egy tálra és takard le
alufóliával, majd tedd félre.
A serpenyőben visszamaradó zsiradékra dobd rá az apróra
vágott hagymát és közepesre mérsékelt lángon párold üvegesre. Ezután add hozzá
a felkarikázott sárgarépát. Fedő alatt főzd tovább a zöldségeket, továbbra is
mérsékelt lángon, addig, amíg megpuhulnak és megbarnulnak.
Tedd vissza a serpenyőbe a nyúlcombokat, dobd melléjük a
babérleveleket és szórd rájuk a kakukkfüvet. Locsold meg a meggysörrel, add
hozzá a vörösborecetet és egy kanál mézet. Fedd le a serpenyőt és főzd az
egészet egy bő órán át (vagy akár tovább is), egészen addig, amíg a hús kezd
leválni a csontokról.
Ha a combok megpuhultak, ismét vedd ki őket a serpenyőből
és ismét tedd félre a tálra. Újra takard be az alufóliával, hogy melegen
tartsd. Térj vissza a serpenyőhöz. Egy kevés liszttel megszórva és folyamatosan
kevergetve sűrítsd be a szószt. Ezután add hozzá a lecsepegtetett
meggybefőttet, és kevergetve rotyogtasd össze. Ha netán túl sűrű lenne a
mártás, adj hozzá egy keveset a befőtt levéből. Végül keverd hozzá a maradék egy evőkanál vajat is.
A tálaláshoz helyezd vissza a mártásba a nyúlcombokat és
fedd le, hogy megfelelően meleg legyen.
Köretnek főtt, vagy sült krumplit, esetleg friss, ropogós,
langyos kenyeret ajánlok hozzá.
No comments:
Post a Comment