Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Nyúlcomb belga meggysörös mártásban




Mint ígértem, közzéteszek a blogon belga recepteket is – aminek oka, hogy sokat járok Belgiumba és az évek során nagyon megszerettem az ottani konyhát. Ami kétarcú – a falamandok és a vallonok gasztronómiája meglehetősen eltérő –, így mindenki megtalálja a kedvenceit az inkább németes, nehezebb és kiadósabb flamad, illetve a könnyedebb, franciás vallon ételek között.


Most húsvét alkalmából – stílszerűen – nyúlcombokat készítettem (remélem, nem tartotok kegyetlennek, hogy megsütöttem a húsvéti nyuszit...), méghozzá jó kis belga meggysörben megfürdetve. Igazi belga (közelebbről brüsszeli) specialitás, valódi pasis étel, ráadásul nem nehéz elkészíteni. Némi plusz sört nem árt hozzá venni, kísérőnek.




Hozzávalók 4 személyre:

- négy konyhakész nyúlcomb (ajánlom a TetRabbit termékeit, amelyeket a nagyobb közértek hűtőpultjaiban is megtalálsz)
- 3 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma felaprítva
- 2 szál sárgarépa karikákra vágva
- 2 babérlevél
- egy csipet szárított kakukkfű
- egy üveg belga meggysör (Kriek)
- 1 evőkanál méz
- 1 üveg meggybefőtt, lecsöpögtetve
- 1 evőkanál vörösborecet
- só, frissen őrölt bors
- liszt a szósz sűrítéséhez

Elkészítés:

A leöblített és szárazra törölt nyúlcombokat sózd meg és tekerj rájuk frissen őrölt fekete borsot. Egy méretes, mélyebb falú serpenyőben (amibe majd a húson kívül minden más is kényelmesen belefér) hevíts fel két evőkanál vajat és egy evőkanál olajat. Óvatosan helyezd bele a nyúlcombokat és magas lángon, időnként megforgatva süsd kb. 8 percen keresztül. Ennyi idő alatt szépen „megkapatható” mindkét oldaluk, a belsejük majd a későbbiek során fog megpuhulni. Amikor már szép barnák, szedd ki őket egy tálra és takard le alufóliával, majd tedd félre.

A serpenyőben visszamaradó zsiradékra dobd rá az apróra vágott hagymát és közepesre mérsékelt lángon párold üvegesre. Ezután add hozzá a felkarikázott sárgarépát. Fedő alatt főzd tovább a zöldségeket, továbbra is mérsékelt lángon, addig, amíg megpuhulnak és megbarnulnak.

Tedd vissza a serpenyőbe a nyúlcombokat, dobd melléjük a babérleveleket és szórd rájuk a kakukkfüvet. Locsold meg a meggysörrel, add hozzá a vörösborecetet és egy kanál mézet. Fedd le a serpenyőt és főzd az egészet egy bő órán át (vagy akár tovább is), egészen addig, amíg a hús kezd leválni a csontokról.

Ha a combok megpuhultak, ismét vedd ki őket a serpenyőből és ismét tedd félre a tálra. Újra takard be az alufóliával, hogy melegen tartsd. Térj vissza a serpenyőhöz. Egy kevés liszttel megszórva és folyamatosan kevergetve sűrítsd be a szószt. Ezután add hozzá a lecsepegtetett meggybefőttet, és kevergetve rotyogtasd össze. Ha netán túl sűrű lenne a mártás, adj hozzá egy keveset a befőtt levéből.  Végül keverd hozzá a maradék egy evőkanál vajat is.

A tálaláshoz helyezd vissza a mártásba a nyúlcombokat és fedd le, hogy megfelelően meleg legyen.
Köretnek főtt, vagy sült krumplit, esetleg friss, ropogós, langyos kenyeret ajánlok hozzá. 









No comments:

Post a Comment