Expressz gyorsan elkészíthető, nagyon egyszerű, ám annál látványosabb és finomabb vacsoraétel következik – amolyan hétköznapi győztes, amivel könnyedén elkápráztathatod a párodat (vagy saját magadat).
Mint az mostanában gyakran megesik velem, ez is úgy született, hogy körülnéztem, mi is van itthon. No, igen, győzött a lustaság: örültem, hogy hazaértem, és nem volt kedvem, se energiám a közért felé venni az irányt. Viszont valami jóízű, és meleg vacsorára vágytam, amivel olyan jó bevackolódni egy pohár bor tárasaságában.
Visszatérve a hűtőhöz: volt benne (mert mindig van) egy csomag készen vásárolt vajas leveles tészta (Tante Fanny – nagyon szeretem és ajánlom!), a fagyasztóban egy fél zacskó vegyes gomba-mix, egy tégely créme fraiche (az utóbbi időben rászoktam, sokkal jobb, mint a tejszín), a múltkori főzésből maradt mascarpone és pár szelet bacon. Ezzel majdhogynem fel is soroltam a hozzávalókat.
A leveles tésztát elnézve bevillant, hogy tulajdonképen fel is vághatnám kisebb részekre és kibélelhetném velük egy muffintepsi mélyedéseit, összeüthetnék egy jó kis tölteléket, zsupsz a sütőbe és pikk-pakk meg is vagyok. Nagyjából ennyi az alábbi tartelette története és nyugodtan mondhatom: az elkészítése éppen olyan gyors, mint ahogyan az elhatározás jött.
Hozzávalók 6 darab tartelette-hez:
- 1 csomag vajas leveles tészta
- 2 tojás
- kb. 15 dkg gomba (én vegyeset használtam, még jobb az erdei. Jobb híján a csiperke is megteszi.), megtisztítva, és felszeletelve
- 1 gerezd fokhagyma
- 3-4 szelet bacon, kis csíkokra vágva (én a Spar saját csomagolásúját használom, ezek kisebb szeletek)
- 4 evőkanál créme fraiche (a Culinarisban kimérve is vehetsz. Ha nem jutsz hozzá, egy sűrűbb fajta főzőtejszín is jó)
- 3 evőkanál mascarpone
- só, bors, oregánó, kakukkfű, bazsalikom (esetleg olasz zöldfűszer-keverék)
- egy darabka vaj.
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra . Egy serpenyőbe dobj egy darabka vajat és kezdd melegíteni. Fokhagyma-nyomóval préseld rá a fokhagymát és időnként megkevergetve óvatosan pirítsd, amíg sercegni nem kezd. Ekkor add hozzá az apróra vágott bacont és süsd szaftosra. Amikor már pirulni kezd, tedd hozzá a megtisztított, felszeletelt gombát, sózd, borsozd, és kevergetve párold puhára. Ha már összeesett a gomba, vedd nagyobbra a lángot és hagyd, hogy elfője a kieresztett levét. Ekkor add hozzá a zöldfűszereket, keverd át és tedd félre, hogy kicsit kihűljön.
Amíg a gomba hűl, keverd simára egy tálkában a créme fraiche-t, a mascarponét és egy tojást. Ha gondolod, sózd meg egy picit.
Egy külön tálkában verd fel a másik tojást.
Most készítsd elő a muffintepsit. A csomagból elővett, kitekert leveles tésztát a sütőpapírjával együtt (!) vágd fel hat egyforma négyzetre és bélelj ki vele hat mélyedést a tepsiben. Egyelően elosztva kanalazd beléjük a tejszínes keveréket, majd ugyanígy oszd el rajtuk a baconos-gombás keveréket is (szépen el fognak merülni a gombák a tejszínben, de azért egy részük ki fog kandikálni). A felvert tojással szépen kengesd meg a leveles tészta kilógó széleit és már tolhatod is őket sütőbe.
Nagyjából 15 percre van szükség, hogy a tartelette-tek készre süljenek. Ezalatt megteríthetsz és kinyithatsz egy üveg könnyű bort.
Tálaláskor óvatosan vedd ki a tartelette-eket a muffintepsiből, és szabadítsd meg a őket a sütőpapírtól (ne aggódj, könnyen lejön) és már lehet is enni. Szép, egyszerű és finom vacsora.
No comments:
Post a Comment