Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!

Tavasz-süti



Ez a sütemény – bár nem tartozik a húsz perc alatt összeüthető szupergyors alkotások közé – hamarabb elkészült, mint amennyit a nevén tipródtam. Végül úgy döntöttem, nem írom ki, mi mindenből készült, mert az kilométer hosszú elnevezés lenne (valahogy így: citromos-mentás-áfonyás-fehércsokis sütikenyér – vagy valami hasonló....), hanem egyszerűen tavasz-sütinek fogom hívni, hiszen annyira friss a mentától és a citromtól, míg a tésztája és fehércsokoládé kellőképpen édessé is teszi.

Elkészítése nem bonyolult, bár egy picit időigényes.
 

Hozzávalók:

- 11,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
- egy evőkanálnyi, friss, összeaprított mentalevél
- 25 dkg feketeáfonya (én fagyasztottat használtam, de még jobb a friss kékáfonya)
- 1 nagy citrom – a héja lereszelve, a levéből pedig egy evőkanálnyi kell majd
- 5 dkg fehércsokoládé, kis darabokra törve
- 25 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- egy csipet só
- 22,5 dkg cukor (én nyírfacukrot használtam)
- 2 db tojás
- 120 ml tej
- porcukor a tetejére

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Bélelj ki egy közepes méretű gyümölcskenyér-formát sütőpapírral (Jamie Olivertől lestem el a trükköt: a merev sütőpapír sokkal kezelhetőbbé válik, ha a levágott darabot egyszerűen fogod és jól összegyűröd egy gombóccá, majd nagyjából kisímítod és így használod fel. Próbáld ki, nálam bevált!).

Tedd a mosogatóban egy szűrőbe a fagyasztott áfonyát és hagyd jó alaposan lecsepegni, nehogy eláztassa a süteményt. Ha lecsöpögött, tedd egy tálba az áfonyát, keverd hozzá a finomra vágott mentát, és egy evőkanálnyi citromlevet, majd tedd félre.

Egy másik keverőtálban vegyítsd össze a lisztet a sütőporral és a csipet sóval. Egy harmadik keverőtálban (elnézést, ez ilyen soktálas sütemény...) robotgéppel keverd ki alaposan a cukrot a nagyon puha vajjal. Előre szólok, hogy a sok cukor miatt ez egy kicsit tovább tart majd a szokásosnál, de keverj csak türelmesen, úgy 5-6 percig. Keverd hozzá a citrom lereszelt héját, majd felváltva add hozzá a tojásokat és kisebb adagokban a lisztkeverék egy részét. Rendületlenül tovább keverve, folytasd a tejjel és a maradék liszttel, szintén váltogatva az adagolást, egészen addig , amíg minden a keverőtálban van. Dolgozd ki jól a tésztát.

Most vedd magad elé a kibélelt gyümölcskenyér formát és kezdd el bele rétegezni a süteményt, a következőképpen: először jöjjön az aljára a tészta egyharmada, amire szórd rá az áfonyás keverék egyharmadát, és a feldarabolt fehércsokoládé felét. Ezt kövesse a tészta második harmada, majd az áfonyás keverék második harmada és a csokoládé másik fele. Erre kerüljön végezetül a tészta utolsó egyharmada, amit szórj meg az áfonyás keverék fennaradó egyharmadával.

Most mehet a sütőbe, kb. 60-70 percre. Ha készen van, vedd ki a sütőből és pihentesd legalább 5 percig, mielőtt a sütőpapír széleinek megfogásával kiemeled a formából. A tetejét szórd meg bőven porcukorral. Langyosan szeleteld fel és tálald.
Igazi tavaszi délutáni sütemény, kávé vagy jegestea mellé nagyon finom.



No comments:

Post a Comment