Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Tavasz-süti



Ez a sütemény – bár nem tartozik a húsz perc alatt összeüthető szupergyors alkotások közé – hamarabb elkészült, mint amennyit a nevén tipródtam. Végül úgy döntöttem, nem írom ki, mi mindenből készült, mert az kilométer hosszú elnevezés lenne (valahogy így: citromos-mentás-áfonyás-fehércsokis sütikenyér – vagy valami hasonló....), hanem egyszerűen tavasz-sütinek fogom hívni, hiszen annyira friss a mentától és a citromtól, míg a tésztája és fehércsokoládé kellőképpen édessé is teszi.

Elkészítése nem bonyolult, bár egy picit időigényes.
 

Hozzávalók:

- 11,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
- egy evőkanálnyi, friss, összeaprított mentalevél
- 25 dkg feketeáfonya (én fagyasztottat használtam, de még jobb a friss kékáfonya)
- 1 nagy citrom – a héja lereszelve, a levéből pedig egy evőkanálnyi kell majd
- 5 dkg fehércsokoládé, kis darabokra törve
- 25 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- egy csipet só
- 22,5 dkg cukor (én nyírfacukrot használtam)
- 2 db tojás
- 120 ml tej
- porcukor a tetejére

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Bélelj ki egy közepes méretű gyümölcskenyér-formát sütőpapírral (Jamie Olivertől lestem el a trükköt: a merev sütőpapír sokkal kezelhetőbbé válik, ha a levágott darabot egyszerűen fogod és jól összegyűröd egy gombóccá, majd nagyjából kisímítod és így használod fel. Próbáld ki, nálam bevált!).

Tedd a mosogatóban egy szűrőbe a fagyasztott áfonyát és hagyd jó alaposan lecsepegni, nehogy eláztassa a süteményt. Ha lecsöpögött, tedd egy tálba az áfonyát, keverd hozzá a finomra vágott mentát, és egy evőkanálnyi citromlevet, majd tedd félre.

Egy másik keverőtálban vegyítsd össze a lisztet a sütőporral és a csipet sóval. Egy harmadik keverőtálban (elnézést, ez ilyen soktálas sütemény...) robotgéppel keverd ki alaposan a cukrot a nagyon puha vajjal. Előre szólok, hogy a sok cukor miatt ez egy kicsit tovább tart majd a szokásosnál, de keverj csak türelmesen, úgy 5-6 percig. Keverd hozzá a citrom lereszelt héját, majd felváltva add hozzá a tojásokat és kisebb adagokban a lisztkeverék egy részét. Rendületlenül tovább keverve, folytasd a tejjel és a maradék liszttel, szintén váltogatva az adagolást, egészen addig , amíg minden a keverőtálban van. Dolgozd ki jól a tésztát.

Most vedd magad elé a kibélelt gyümölcskenyér formát és kezdd el bele rétegezni a süteményt, a következőképpen: először jöjjön az aljára a tészta egyharmada, amire szórd rá az áfonyás keverék egyharmadát, és a feldarabolt fehércsokoládé felét. Ezt kövesse a tészta második harmada, majd az áfonyás keverék második harmada és a csokoládé másik fele. Erre kerüljön végezetül a tészta utolsó egyharmada, amit szórj meg az áfonyás keverék fennaradó egyharmadával.

Most mehet a sütőbe, kb. 60-70 percre. Ha készen van, vedd ki a sütőből és pihentesd legalább 5 percig, mielőtt a sütőpapír széleinek megfogásával kiemeled a formából. A tetejét szórd meg bőven porcukorral. Langyosan szeleteld fel és tálald.
Igazi tavaszi délutáni sütemény, kávé vagy jegestea mellé nagyon finom.



No comments:

Post a Comment