Ez a sütemény – bár nem tartozik a húsz perc alatt
összeüthető szupergyors alkotások közé – hamarabb elkészült, mint amennyit a
nevén tipródtam. Végül úgy döntöttem, nem írom ki, mi mindenből készült, mert
az kilométer hosszú elnevezés lenne (valahogy így:
citromos-mentás-áfonyás-fehércsokis sütikenyér – vagy valami hasonló....),
hanem egyszerűen tavasz-sütinek fogom hívni, hiszen annyira friss a mentától és
a citromtól, míg a tésztája és fehércsokoládé kellőképpen édessé is teszi.
Elkészítése nem bonyolult, bár egy picit időigényes.
Hozzávalók:
- 11,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
- egy evőkanálnyi, friss, összeaprított mentalevél
- 25 dkg feketeáfonya (én fagyasztottat használtam, de még
jobb a friss kékáfonya)
- 1 nagy citrom – a héja lereszelve, a levéből pedig egy
evőkanálnyi kell majd
- 5 dkg fehércsokoládé, kis darabokra törve
- 25 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- egy csipet só
- 22,5 dkg cukor (én nyírfacukrot használtam)
- 2 db tojás
- 120 ml tej
- porcukor a tetejére
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Bélelj ki egy közepes
méretű gyümölcskenyér-formát sütőpapírral (Jamie Olivertől lestem el a trükköt:
a merev sütőpapír sokkal kezelhetőbbé válik, ha a levágott darabot egyszerűen
fogod és jól összegyűröd egy gombóccá, majd nagyjából kisímítod és így
használod fel. Próbáld ki, nálam bevált!).
Tedd a mosogatóban egy szűrőbe a fagyasztott áfonyát és
hagyd jó alaposan lecsepegni, nehogy eláztassa a süteményt. Ha lecsöpögött, tedd
egy tálba az áfonyát, keverd hozzá a finomra vágott mentát, és egy evőkanálnyi
citromlevet, majd tedd félre.
Egy másik keverőtálban vegyítsd össze a lisztet a
sütőporral és a csipet sóval. Egy harmadik keverőtálban (elnézést, ez ilyen
soktálas sütemény...) robotgéppel keverd ki alaposan a cukrot a nagyon puha
vajjal. Előre szólok, hogy a sok cukor miatt ez egy kicsit tovább tart majd a
szokásosnál, de keverj csak türelmesen, úgy 5-6 percig. Keverd hozzá a citrom
lereszelt héját, majd felváltva add hozzá a tojásokat és kisebb adagokban a
lisztkeverék egy részét. Rendületlenül tovább keverve, folytasd a tejjel és a
maradék liszttel, szintén váltogatva az adagolást, egészen addig , amíg minden
a keverőtálban van. Dolgozd ki jól a tésztát.
Most vedd magad elé a kibélelt gyümölcskenyér formát és
kezdd el bele rétegezni a süteményt, a következőképpen: először jöjjön az
aljára a tészta egyharmada, amire szórd rá az áfonyás keverék egyharmadát, és a
feldarabolt fehércsokoládé felét. Ezt kövesse a tészta második harmada, majd az
áfonyás keverék második harmada és a csokoládé másik fele. Erre kerüljön
végezetül a tészta utolsó egyharmada, amit szórj meg az áfonyás keverék
fennaradó egyharmadával.
Most mehet a sütőbe, kb. 60-70 percre. Ha készen van,
vedd ki a sütőből és pihentesd legalább 5 percig, mielőtt a sütőpapír széleinek
megfogásával kiemeled a formából. A tetejét szórd meg bőven porcukorral.
Langyosan szeleteld fel és tálald.
Igazi tavaszi délutáni sütemény, kávé vagy jegestea mellé
nagyon finom.
No comments:
Post a Comment