Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Vörösáfonyás-fehércsokoládés brownie



Most a létező legfinomabb brownie receptje következik. Ez akár nagyképű kijelentés is lehetne – ha a saját receptemről lenne szó. De nem akarom letagadni, hogy nem az enyém (bár kétségtelenül iszonyúan örülnék, ha én jöttem volna rá a tökéletes brownie titkára :)), ezért elárulom, hogy a már egyszer hivatkozott, kedvenc csokoládés szakácskönyvemből, Claire Burnet „Chococo” című művéből származik.

Elkészíteni rendkívül egyszerű, és aztán lehet vele villogni, mert tényleg eszméletlenül finom. Próbáljátok ki!
 
Hozzávalók:

- 225 g étcsokoládé, kisebb darabokra törve
- 150 g puha vaj, szintén kisebb darabokra vágva
- 3 db tojás
- 125 g barnacukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 50 g liszt
- ¼ teáskanál só
- 50 g aszalt vörösáfonya (minden nagyobb közértben kapható – a magok és aszalt gyümölcsök polcán keresd)
- 50 g fehércsokoládé, kisebb darabokra törve
- valódi kakaópor a tetejére a szóráshoz.

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Bélelj ki egy kb. 22 cm oldalhosszúságú, négyzet alakú (vagy egy közepes méretű, téglalap alakú) tepsit sütőpapírral.

Gyenge gőz fölött egy kis tálban folyamatos keverés mellett olvaszd össze az étcsokoládét és a vajat. Ha már homogén a keverék, vedd le a tálat a gőz fölül és tedd félre hűlni egy kicsit.

Egy nagyobb keverőtálban kézimixerrel verd fel alalaposan a tojásokat a barnacukorral és a vaníliakivonattal. Ha már könnyed és habos, válts fakanálra és keverd hozzá a lisztet és a sót, majd forgasd bele a vörösáfonyát és a kis darabokra tört fehércsokoládét.

Ezután add hozzá a langyosra hűlt étcsokoládé-vaj keveréket és óvatosan keverd össze.
Öntsd a keveréket a sütőpapírral bélelt tepsibe és told a süteményt a sütőbe. Körülbelül 15-17 perc alatt meg is sül. Akkor jó, ha a sütőből kivéve úgy tűnik, mintha még nem lenne teljesen kész – ilyenkor lesz a belseje igazán krémes. Fontos, hogy a brownie-t soha ne süsd túl, mert kiszárad és szivacs-szerűvé válik!

Hagyd egy picit kihűlni (ez nehéz lesz, ezért jobb, ha mindenki eltűnik a konyhából), majd szitálj a tetejére kakaóport.
Ha langyos, szeletelheted. Mivel ez a változat picit töményebb, a szokásosnál kisebb kockákat vágj belőle.

Szerintem ez a verzió nem igényli a szokásos vaníliafagylaltot maga mellé, mert önmagában is annyira finom, hogy tökéletes élvezetet nyújt.
(A könyv szerzője ezen a ponton még megjegyzi, hogy légmentesen záródó dobozban kb. 3 napig tárolható a sütemény, de ezt a megjegyzést nem tudom értelmezni. Nálam soha nem tartott ki ennyi ideig...)


No comments:

Post a Comment