Most a létező legfinomabb brownie receptje következik. Ez akár nagyképű kijelentés is lehetne – ha a saját receptemről
lenne szó. De nem akarom letagadni, hogy nem az enyém (bár kétségtelenül
iszonyúan örülnék, ha én jöttem volna rá a tökéletes brownie titkára :)), ezért elárulom,
hogy a már egyszer hivatkozott, kedvenc csokoládés szakácskönyvemből, Claire
Burnet „Chococo” című művéből származik.
Elkészíteni rendkívül egyszerű, és aztán lehet vele
villogni, mert tényleg eszméletlenül finom. Próbáljátok ki!
- 225 g étcsokoládé, kisebb darabokra törve
- 150 g puha vaj, szintén kisebb darabokra vágva
- 3 db tojás
- 125 g barnacukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 50 g liszt
- ¼ teáskanál só
- 50 g aszalt vörösáfonya (minden nagyobb közértben kapható
– a magok és aszalt gyümölcsök polcán keresd)
- 50 g fehércsokoládé, kisebb darabokra törve
- valódi kakaópor a tetejére a szóráshoz.
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Bélelj ki egy kb. 22 cm
oldalhosszúságú, négyzet alakú (vagy egy közepes méretű, téglalap alakú) tepsit
sütőpapírral.
Gyenge gőz fölött egy kis tálban folyamatos keverés
mellett olvaszd össze az étcsokoládét és a vajat. Ha már homogén a keverék, vedd le a
tálat a gőz fölül és tedd félre hűlni egy kicsit.
Egy nagyobb keverőtálban kézimixerrel verd fel alalaposan
a tojásokat a barnacukorral és a vaníliakivonattal. Ha már könnyed és habos,
válts fakanálra és keverd hozzá a lisztet és a sót, majd forgasd bele a
vörösáfonyát és a kis darabokra tört fehércsokoládét.
Ezután add hozzá a langyosra hűlt étcsokoládé-vaj
keveréket és óvatosan keverd össze.
Öntsd a keveréket a sütőpapírral bélelt tepsibe és told a
süteményt a sütőbe. Körülbelül 15-17 perc alatt meg is sül. Akkor jó, ha a
sütőből kivéve úgy tűnik, mintha még nem lenne teljesen kész – ilyenkor lesz a
belseje igazán krémes. Fontos, hogy a brownie-t soha ne süsd túl, mert
kiszárad és szivacs-szerűvé válik!
Hagyd egy picit kihűlni (ez nehéz lesz, ezért jobb, ha mindenki
eltűnik a konyhából), majd szitálj a tetejére kakaóport.
Ha langyos, szeletelheted. Mivel ez a változat picit
töményebb, a szokásosnál kisebb kockákat vágj belőle.
Szerintem ez a verzió nem igényli a szokásos
vaníliafagylaltot maga mellé, mert önmagában is annyira finom, hogy tökéletes
élvezetet nyújt.
(A könyv szerzője ezen a ponton még megjegyzi, hogy
légmentesen záródó dobozban kb. 3 napig tárolható a sütemény, de ezt a
megjegyzést nem tudom értelmezni. Nálam soha nem tartott ki ennyi ideig...)
No comments:
Post a Comment