Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Fehércsokoládés-mogyoróvajas keksz




E blog eddig kizárólag receptekről szólt, de tervezem, hogy néha más szempontból is írok gasztronómiával kapcsolatos témákról. Így például arról is, milyen újságokat olvasok és melyek a kedvenc szakácskönyveim.

S hogy ez hogy jön most éppen ide? Úgy, hogy az alábbi recept is egy kedvenc kiadványból, nevezetesen a BBC GoodFood magazinból származik. A legfrissebb számot néhány napja vettem meg és abban találtam ezt a nagyszerű és ráadásul őrült gyorsan elkészíthető keksz-receptet. Mivel a múltkori Snickers-minimuffin sütésekor vettem egy üveg mogyoróvajat, a többi hozzávaló meg amúgy is mindig van itthon (na jó, fehércsokit vennem kellett, mert nálam az étcsokoládé az alap), különösebb beszerző körút sem kellett hozzá.
Elkészíteni nem csupán hamar megy, de oly egyszerű is, hogy bátran ajánlom kezdőknek is.



Hozzávalók kb. 24 darab kekszhez:

- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg mogyoróvaj
- 5 dkg barnacukor (legjobb a demerara, ma már sok közértben is kapható)
- 5 dkg kristálycukor (én nyírfacukrot használtam – egy kis egészség...)
- 1 nagyméretű tojás
- 10 dkg liszt
- fél teáskanál sütőpor
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 5 dkg fehér csokoládé, aprítva vagy közepesen morzsásra darálva (aprítógépben)

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és bélelj ki két sütőlemezt sütőpapírral. Robotgép segítségével keverd ki világosra és krémesre a puha vajat, a mogyoróvajat és a kétféle cukrot, majd add hozzá a tojást és keverd tovább, amíg homogén krémet nem kapsz.
A lisztet vegyítsd össze a sütőporral és a szódabikarbónával, majd ezt a keveréket kisebb adagokban forgasd bele egy fakanállal a vajas-tojásos krémbe. Legvégül keverd bele a közepesen darabosra aprított fehér csokoládét is.

Két kanál segítségével pakolj kis halmokat a sütőpapíros sütőlemezekre – ügyelj rá, hogy nagy távolságot tarts a halmocskák között, mert a kekszek meg fognak nőni a sütés alatt. Körülbelül 12 perc alatt meg is sül egy adag, utána mehet be a másik. A megsült kekszeket hagyd a sütőlapon kihűlni, és hogy ne száradjanak ki, ez idő alatt takard le őket egy tiszta konyharuhával.
Expressz nassolnivaló, ami kávé vagy tea, esetleg egy pohár tej mellé nagyon finom. Jó záródó dobozban sokáig friss és porhanyós marad - már ha nem fogy el azonnal...






4 comments:

Revanna said...

Ez a recept tökéletes! :) Már 2x is elkészítettem és mindenkinek nagyon ízlett. Köszönöm! :)

Gyüre Orsolya said...

De jó, nagyon örülök!! :)

Orsi said...

Tuti ki fogom próbálni!
Orsi! A mogyoróvaj amit használtál natúr, sós vagy édes?

Gyüre Orsolya said...

Szia Orsi :)

A mogyoróvaj sós, egészen pontosan "smooth" a megjelölése, ami egyrészt arra utal, hogy krémes (és nem darabos), másrészt, hogy enyhén sózott csak. De azért egyértelműen sós, mint amilyennek egy klasszikus mogyoróvajnak lennie kell :)

Post a Comment